Маите по-древни с 200 години

30 април, 2013 11:28 | Наука | Няма коментари

Маите по-древни с 200 години

Упадъкът на цивилизацията на маите преди 1000 години е една от най-големите археологически мистерии в света. Но не по-малка загадка остава въпросът как е възникнала тази древна култура.

Последните разкопки обаче не дават яснота за началото на цивилизацията. Напротив. Те поставят още повече въпроси.

Оказа се, че някои от церемониалните площади и пирамиди на маите са няколко века по-стари, отколкото се предполагаше досега, въпреки че все още не е ясно защо точно те са били построени.

Стъпаловидните пирамиди и площадите са били характерна черта за много от населените места, датиращи от 800 г. пр.н.е. По това време олмеките са били най-голямата цивилизация и доминирали в Централна Америка. Пирамиди, датиращи от 800 г. пр.н.е., се намират в много от местата обитавани от олмеките, като например Ла Вента на територията на днешно Мексико. Затова много археолози смятат, че маите са получили знанията си за това как да строят пирамиди, именно от олмеките, информира TG Daily.

Последните разкопки в центъра на Гватемала доказаха, че нещата не са били точно така. Археологът Такеши Иномата от университета в Аризона и неговите колеги са провели разкопки в едно от най-ранните местообитания на маите наречено Сейбал. Там те открили неголяма пирамида и няколко големи платформи (едната от тях е дълга 55 метра и висока 1 метър), които приличат много на архитектурните образци от Ла Вента.

Пирамидата вероятно е представлявала слънчева обсерватория, в която са се извъшвани ритуали. Радиовъглеродно датиране на органични образци е показало, че малката пирамида е издигната около 850 г. пр. Хр., което е периода на разпространение на пирамидите в Ла Вента. А дългата платформа се е появила още по-рано в района – 1000 г. пр. н.е. С други думи – тя е 200 години по-стара от другите паметници на маите и съоръженията в Ла Вента.

Според думите на Иномата, когато паметниците в Сейбал били строени, Ла Вента не е бил голям влиятелен център. Следователно, въпреки че древните маи може да са повлияни в някои отношения от олмеките, изглежда малко вероятно те да са се учили да строят монументални съоръжения от тях. Могло ли е маите самостоятелно да разработят своя собствена традиция за строенето на подобни паметници? Възможно е, но другите находки в региона показват, че те са могли да взаимстват идеи не само от олмеките.

Има още по-ранни пирамидални структури в Централна Америка в близост до брега на Тихия океан. В Охос де Агуа, близо до границата на Мексико и Гватемала, място където не е било местообитание на нито една от големите цивилизации, са открити архитектурни паметници, които са 50-100 години по-стари, от която и да е сграда в Сейбал. Тези открития показват, че първите маи са били повлияни от хората от цялата Мезоамерика, а не само от олмеките.

Иномата обяснява: „Споровете за самобитността на културата на маите се водят отдавна. Сега със сигурност можем да кажем, че или културата на маите е абсолютно самобитна и уникална, или е плод на междукултурен обмен. Но в никакъв случай не можем да говорим, че всичко създадено в нейните рамки е заимствано от олмеките. Това е голяма грешка”.

Въпреки това, тези находки не могат да отговорят на въпроса, защо са били построени първите пирамиди и защо пирамидите са станали отличителен белег на няколко цивилизации на Мезоамерика. Знаем, че олмеките са живели в големи процъфтяващи селища в продължение на стотици години преди епохата на пирамидите.

След ранните паметници на маите в Сейбал е било необходимо още няколко века, за да може отделните им средища в района да се свържат и да се развият в една истинска цивилизация. „Първата държава на маите се е формирала в периода между 300 г. пр.н.е и 200 г. сл. н.е.“, казва Джойс Маркус от Мичиганския университет в Ан Арбър. Точният процес на образуването на тяхната държава е все още неясен, добавя той.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата