Всеки десети губи работа заради Facebook

31 май, 2013 11:14 | Денят, Технологии | Няма коментари

Всеки десети губи работа заради Facebook

Всеки десети човек получава отказ да започне работа заради свои публикации и/или качени снимки в социалната мрежа Facebook и нейните конкуренти. Това показва проучване на анализаторската компания On Device Research, цитирано от Дневник.

Практиката става все по-популярна в редица държави, твърдят анализаторите. Тяхното проучване показва, че най-засегнати от това са хората на възраст 16-34 години.

Най-много са отказите в Китай, където 16% от анкетираните заявяват, че им е отказвано работно място заради онлайн профилите им. Най-малко са отказите в Бразилия – 4%.

Средно десет процента от младежите са обявили, че знаят, че работното място им е било отказано именно заради съдържанието им на профилите им във Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram и други социални мрежи и услуги. По-притеснителното е, че 66% от анкетираните 17 576 младежи заявяват, че не се интересуват от това, че онлайн репутацията им влияе отрицателно на възможностите за кариерно развитие.

Някои американски щати вече са приели закони, които забраняват на работодателите да преглеждат личните профили на служителите си и да ги уволняват заради публикации в тях, припомня онлайн изданието CNET. В началото на годината шест щата въведоха и забрана за работодателите да изискват паролите за достъп до личните акаунти на служителите им. Въпреки това за момента все още няма регулация относно преглеждането на публично достъпната информация в профилите на кандидатите за работа.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата