Дават стипендии според матурите

20 май, 2013 15:54 | Матура, Средно образование, Стипендии, Финансиране | 1 коментар

Дават стипендии според матурите

Стипендиите за успех в училищата ще се определят според резултатите от матурите. Така вече завършили абитуриенти ще заработват парите, които ще получават по-малките ученици в гимназията. Такава заповед, подписана от просветния министър проф. Николай Милошев, вече е качена на сайта на министерството.

Идеята е допълнителни пари за стипендии през 2013 година да бъдат отпуснати само на училища, в които всички предишни випуски са изкарали по-висок успех на държавния изпит по български. Ако всички поколения зрелостници от 2009 година насам имат средна оценка, с 20 на сто по-висока от средния резултат за страната, школото получава между 15 и 32 лева на глава за всеки ученик от осми клас нагоре. Ако пък средните резултатите на абитуриентите, откакто има матури, винаги са заковавали поне с 30 на сто над средното за България, училището ще вземе отгоре по 50 лева на калпак. Това означава, че предишните абитуриенти всяка година трябва да са изкарвали успех над 5.

Парите обаче няма да бъдат давани механично на всички ученици, разясни главният секретар на министерството Красимир Вълчев. Общата сума ще бъде разпределяна само на най-добрите по усмотрение на ръководството. Педагогическият съвет ще определи какъв успех е прагът, за който гимназистите могат да вземат стипендии. Така школата, изкарали най-добър успех, са с шансове техните ученици да получат и най-високи суми. Отделно от това се запазват социалните стипендии за доход, които няма да се се влияят от матурите, казаха от МОМН.

Вече е готов списъкът на училищата, които ще вземат допълнителни пари за успех – общо 71 от близо 3000. Само осем обаче са школата, които ще вземат най-високите суми – тоест всяка година абитуриентите им са имали поне 30% по-високи оценки от средните за България. Сред тях са само две училища извън столицата – Първа езикова гимназия във Варна и езикова гимназия „Пловдив“ под тепетата. Софийските школа, които ежегодно извеждат абитуриенти с най-висок успех, се оказаха Първа английска, Първа и Втора немска, Испанската гимназия, НГДЕК и лицеят в Горна баня. За миналата година в тях средният успех е бил минимум 5,43.

Резултатите от матурите се изчисляват с точки, които всяка година се приравняват към шестобалната система по различна скала. Тя се изработва чак след изпита, когато стане ясно какъв е най-масовият резултат на абитуриентите. Обикновено той се приравнява към добър (4). Затова резултатите от различните години невинаги са съпоставими. Тази година скалата и за 12, и за 7 клас ще бъде готова едва след провеждането на изпитите.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Валентин Георгиев коментира на 20 май, 2013 г., 23:22 ч.

    А за учителите на тези ученици във водещите гимназии няма ли да има допълнителна стипендия? Скалата трябва да е твърда и непроменима. Така ще има съпоставимост с предишни випуски и ще е по-справедливо.