Добра успеваемост на сгрешената задача по БЕЛ

31 май, 2013 20:08 | Матура, Средно образование | 1 коментар

Добра успеваемост на сгрешената задача по БЕЛ

Едва ли ще се наложи просветното министерство да извади от оценяването сгрешената задача от теста по български език след 7. клас. Проверката на тестовете в София показа, че над 80% от децата са дали верен отговор на нея, съобщи БНТ. Тази година резултатите от изпита са съпоставими с миналата. Според експерите преразказът тази година е бил по-лесен. Направило им обаче впечатление, че децата не познават елементарни думи като „матрос“ и не могат да си представят как се стреля с оръдие. Причината е, че те все по-малко четат.

Проверката на тестовете на 9 400 деца в столицата приключи. Според експертите най-много ги е затруднил 25-и въпрос. В него учениците трябваше да коментират реплика на Странджата от „Немили-недраги“ и да конструират теза. Те продължават да не могат да разсъждават върху текст, казват експертите. Колкото до проблемния и сгрешен от министерството 3-ти въпрос, експертите установили:

„81% са се справили. А дали задачата ще бъде извадена, това е решение на министерството, аз предполагам, че няма да я извади и науката тестология мисля, че ще подкрепи това решение“ – коментира пред националната телевизия Станислав Георгиев, председател на Комисията по проверка към РИО-София.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Вили коментира на 1 юни, 2013 г., 12:25 ч.

    Какво значи „справили“, „дали верен отговор“? Може би искат да кажат уцелили, защото на ГРЕШНО поставен въпрос няма верен отговор! Становището е http://www.minedu.government.bg/news-home/2013/13-05-31_stanovishte.html Задачата няма да се анулира. Значи според тях е вярна. Малко срам нямат ли? А останалите 25 %, които умеят да разчитат графики и са загубили време да разсъждават над грешната задача?