Милошев: Никой седмокласник няма да е ощетен от грешката в теста

23 май, 2013 10:44 | Средно образование | Няма коментари

Милошев: Никой седмокласник няма да е ощетен от грешката в теста

Ще се прегледат всички работи по български език и литература (БЕЛ) на седмокласниците от националното външно оценяване и ако има някакво съществено отклонение от отговора на въпрос 3 в теста, ще направим всичко възможно, за да е в полза на учениците. Това заяви служебният министър на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев.

На 21 май около 63 000 седмокласници се явиха на националното външно оценяване по БЕЛ. Те решаваха тест от 25 въпроса и писаха подробен преразказ върху разказа „Акулата“ от Лев Толстой.

Родители и учители на седмокласници съобщиха, че третият въпрос от теста по БЕЛ е зададен некоректно, а към него има и графика за производството на велосипеди.

„Нещата трябва да се балансират така, че максимален брой седмокласници да не пострадат от това, че се е получила някаква техническа грешка, за която получих информация вечерта в 22:30 ч.“, заяви министър Милошев.

По време на изпита, след изпита – в първите часове от него, информация за тази слабост нямаше, което значи, че не е направила такова впечатление на самите  ученици, а на родителите, на бабите и на дядовците, каза той.

„Не можем да кажем, че 100% сме изрядни и аз го признах това още в първия момент с ясното съзнание, че някъде нещо дребно е допуснато, но типът на грешката е ясен“, коментира образователният министър.

Грешката е произлязла от това, че сме се опитали да опростим нещата, тъй като графиката е била с две непрекъснати линии в различен цвят, но това не може да се види при черно-бяло копиране, обясни Милошев.

Така едната линия на графиката е направена с точки и неволно с мишката е било натиснато в ляво или в дясно и се е получило някакво отклонение, добави той.

Ще направим всичко възможно, за да няма пострадали деца, увери за пореден път министър Милошев.

Попитан дали за днешното външно оценяване по математика са прегледани за евентуални грешки чертежите от теста, министър Милошев отговори, че са прегледани и се пошегува, че може да окаже, че в тях пък има някаква литературна слабост.

Министърът коментира, че организацията на матурите и на външното оценяване в седми клас е много трудна задача, защото те се провеждат в над 1800 училища в страната.

„Самата организация на една матура е отвратително тежък процес, убедих се, че това е тежка, трудна и отговорна работа, която изисква много усилия“, заяви Николай Милошев.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата