МОМН: Децата няма да бъдат ощетени заради техническа грешка в задачата

22 май, 2013 13:59 | Денят, Кандидатстване, Средно образование | 1 коментар

МОМН: Децата няма да бъдат ощетени заради техническа грешка в задачата

Министерството на образованието разпространи следната информация за теста по БЕЛ след 7-ми клас. Припомняме, че напрежението тръгна от графиката към задача 3, към която е зададен въпросът:

3. Кое твърдение е вярно, като имате предвид информацията от графиката?
През 2000 г. производството на велосипеди ………….спада.
А) бегло
Б) рязко
В) плавно
Г) слабо

Според графиката (на снимката) обаче точно през 2000 г. няма спад, а ръст.

След като родители реагираха, че въпросът е некоректно зададен спрямо графиката, министърът на образованието проф. Николай Милошев обеща проверка на оригиналните материали, раздадени на децата. От МОМН твърдят, че става въпрос за техническа грешка, а министърът гарантира, че децата няма да бъдат ощетени.

Публикуваме становището на министерството:

Първите четири задачи от теста за 7-и клас са свързани с проверка на уменията на учениците да извличат и да обработват информация от два различни източника на информация – в случая са текст и графика, които имат връзка помежду си.  

Трета задача от теста проверява лексикалната култура на учениците. Насочена е към уменията им за избор на дума (от посочени четири възможности за отговор), смислово свързана с друга дума от основното изречение. Образуваното словосъчетание следва да отразява определен сегмент от графиката. Тази задача, както и останалите, свързани с обработването на информация от двата източника, нямат за цел работа с графичните изображения, както например по математика и/или по някои от природните науки. Разчитането на информацията се случва с „невъоръжено“ око, т.е. без употребата на измервателни уреди.

Наречието „рязко“ отговаря на знаковото изображение на тази част от графиката, която е свързана с поставената задача. В конкретния случай думата „рязко“ се свързва точно с думата „спад“.

При обработването на графиката в съответния изпитен формат вероятно се е получило изместване, което по същество няма сериозно отношение към верния отговор. Дори да приемем, че в условието на задачата следва да бъде употребена думата „се увеличава“, отново единствената възможност от посочените четири отговора ще е отговор Б) – „рязко“.

В момента се извършва проверка на писмените работи на седмокласниците. След приключване на оценяването ще бъдат направени анализи на резултатите и всички решения на Министерството на образованието, младежта и науката ще бъдат взети така, че да не се ощетяват учениците.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Ангел Узунов коментира на 22 май, 2013 г., 18:40 ч.

    ПЪРВИЯТ въпрос изобщо не е свързан нито с литература, нито с граматика!!! Едно разместване на графиката изкривява картината и не води до един верен отговор, който няма НИЩО ОБЩО с познанията на ученика по БЪЛГАРСИ ЕЗИК и ЛИТЕРАТУРА , а с окомерни способности!!!
    НА ВСИЧКИ ДА СЕ ЗАЧЕТЕ ВЕРЕН ОТГОВОР!