НАСА търси послания до Марс

3 май, 2013 19:30 | Наука | Няма коментари

НАСА търси послания до Марс

Американската космическа агенция НАСА обяви конкурс за послание, което ще бъде изпратено на Марс. В конкурса могат да се включат всички хора на планетата Земя. На специална уеб страница всеки може да изпрати името си и по желание – кратко послание, оформено като хайку.

Класическото хайку се състои от три реда съответно с по 5, 7 и 5 ударени срички. Всички имена, които бъдат записани на сайта преди крайния срок – 1 юли 2013 г. – ще бъдат записани на DVD диск и ще бъдат изпратени в атмосферата на Марс на борда на космически кораб като част от изследователсаката мисия MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution). Изстрелването на ракетата е планирано за ноември тази година. Целта на мисията е да установи как загубата на атмосфера на Марс се е отразила във времето на състоянието и наличието на вода на повърхността.

Освен, че имената им ще се реят около Марс, всички записали се в конкурса ще могат да разпечатат сертификат, който удостоверява, че са официална част от мисията. Само три от хайку-посланията обаче ще намерят място на диска. Най-оригиналните от тях ще бъдат избрани с отворено онлайн гласуване, което ще започне на 15 юли.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата