Откриха Център по „Българистика“ в Киевския университет

27 май, 2013 06:36 | Висше образование | Няма коментари

Откриха Център по „Българистика“ в Киевския университет

„Да развиваш славистика без българистика е като да отнемеш на едно дете неговото детство и мироглед.“  С тези думи се обърна вицепрезидентът Маргарита Попова към гостите на церемонията по откриването на Център по „Българистика“ в Киевския национален университет „Тарас Шевченко“.  Според вицепрезидента Центърът е знак на загриженост от страна българската държава към сънародниците ни зад граница и ще обедини в дейността си „трите елемента, без които не може да има духовно развитие – език, история и култура“.

Маргарита Попова подчерта, че запазването и развитието на специалността „Българистика“ в европейските университети ще остане нейна лична кауза.  „Пътят към духовна интеграция е цел за народите от Източна Европа и съм щастлива да видя, че вие сте поели по него. Поздравявам ви за далновидната политика и ви благодаря от сърце“, заяви вицепрезидентът при срещата си със заместник-ректора на висшето училище проф. Пьотр Алексеевич Бех.

От Киевския национален университет констатираха пред вицепрезидента увеличаване на интереса към българистиката през последните години.
Центърът по „Българистика“ е осемнадесетият център за обучение по чужд език във висшето училище и е открит точно четиридесет години след началото на програмата за обучение по българска филология.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата