Проф. Иван Илчев: Парите за образование у нас се харчат глупаво

20 май, 2013 09:15 | Мнения | Няма коментари

„У нас парите, които се дават за образование, са най-малко в целия Европейски съюз. Парите, които се дават за наука, са около 10 пъти по-малко, отколкото в ЕС“, заяви ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев пред Нова тв.

Най-сериозният проблем според него е, че те се дават и се харчат глупаво. „Те не се инвестират там, където ще дадат добавъчен продукт“, смята проф. Илчев. По думите му не можем да си го позволим, а го правим, да раздаваме пари за образование и наука на „глава от населението“, т.е. на брой студенти в университетите.

„От много години казваме, че има ножица между средното и висшето образование и тя непрекъснато се разтваря. Реформите трябва да се правят едновременно, защото средното и висшето образование са като скачени съдове“, категоричен е проф. Илчев. Не можеш да имаш високо качество на висшето образование, защото, както казва Богоров, професорът прилича на земеделеца – за да изкара добър продукт трябва земята да е добре наторена, добави ректорът.

„Висшето образование продължава да е на едно нормално европейско ниво“, каза още той. Според него образованието в чужбина е въпрос на избор. „То има едно предимство и това е, че човек се запознава с друга културна среда, научава се да общува с хора“, каза ученият.

Проф. Илчев добави, че у нас системата за финансиране и поощряване на висшето образование е като обърната пирамида – финансират се намеренията. За него е по-добре да се финансират тези училища, които са създали добър продукт.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата