След скандала – нов конкурс във фонд „Научни изследвания“

28 май, 2013 14:26 | Наука | Няма коментари

След скандала – нов конкурс във фонд „Научни изследвания“

Фонд “Научни изследвания“ обяви нов конкурс, на който могат да се явят авторите на проекти, които бяха отхвърлени при скандалната миналогодишна сесия. В последния конкурс на фонда се оказаха толерирани проекти със спорни качества и такива на хора, близки до ръководството на фонда. Продължилият няколко месеца скандал накрая доведе до оставката на образователния министър Сергей Игнатов.

Новообявената сесия е с предварителен бюджет 11.8 млн. лева. През миналата конкурсна сесия се разпределяха 14.8 млн. лева и при участвали 1200 проекта финансиране получиха едва 95 или 8% от всички.Документи ще могат да се подават до 8 юли, а печелившите проекти ще бъдат обявени до 30 септември, след което срокът за изпълнение на проектите е 24 месеца, съобщиха от фонда.

Новият конкурс е само за кандидати, които са участвали и са били отхвърлени на предишната сесия, но не и за нови проекти. Минималният размер на финансирането е 80 000 лева, а максималният – 500 000

Засега не е ясно каква ще бъде съдбата на останалите спорни проекти, които спечелиха финансиране миналата година. 22 от тях бяха отменени, но авторите им заведоха дела, чийто изход все още не е ясен и не е сигурно дали ще се наложи да връщат пари.

Образователният министър в служебния кабинет Николай Милошев обеща, че всички спечелени проекти ще бъдат преразгледани и ще се търси възможност да се възстановят средствата от неправомерно спечелилите проекти. Това обаче отново трябва да стане по съдебен ред, а до момента не е съобщено да има напредък в това отношение.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата