Софийски фестивал на науката от 9 до 12 май

8 май, 2013 13:47 | Наука | Няма коментари

Софийски фестивал на науката от 9 до 12 май

От 9 до 12 май 2013 г. за трета поредна година ще се проведе Софийският фестивал на науката. Събитието е част от Културния календар на столицата и ще се проведе в Театър София (на снимката) и специално изградени шатри в парка „Заимов“. Основан през 2011 г. от Британския съвет и форум „Демокрит” под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката, той е единствен по рода си в България и се провежда с подкрепата на Столична община.

Откриващото шоу на фестивала “125 секунди” е посветено на 125-годишнината на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. То ще започне в 17.00 часа на 9 май 2013 г. на главната сцена на театър „София“. 12 млади учени от конкурса за популярна наука “Лаборатория за слава FameLab”, завършили или учещи в Софийския университет – Александрина Ал-Джассем (биология/генетика), Божидар Стефанов (химия/нанотехнологии), Борис Ценов (палеоботаника), Венелин Кожухаров (ядрена физика), Владимир Божилов (астрофизика), Георги Балджиев (биология), Георги Стойчев (кохимия), Милен Богданов (органична химия), Николета Стамболджиева (молекулярна биология), Росен Угринов (биофизика), Христо Колев (биохимия) и Цветан Симеонов (метеорология), ще разкажат за по 125 секунди нещо неочаквано, вълнуващо и завладяващо от своята научна област.

Специални гости на фестивала са доц. д-р Леандър Литов, ръководител на колектива от Софийския университет, участващ в изследванията, провеждани в Големия адронен колайдер в ЦЕРН, и проф. Христо Пимпирев, председател на УС на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания към СУ “Св. Климент Охридски”. 

Голяма част от презенаторите са преподаватели и студенти в Софийския университет. Сред тях са доц. д-р Милен Богданов – преподавател в Катедрата по органична химия на Факултет по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, доц. Лъчезар Христов – преподавател в Катедра по приложна органична химия на Факултет по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Владимир Божилов – докторант във Физически Факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Христо Колев – докторант в катедра „Аналитична химия“ при СУ, Александра Тасева, Наско Стаменов и Георги Стойчев – студенти във Факултета по химия и фармация на СУ, Захари Винаров – докторант в катедрата по инженерна химия в СУ, Цветан Симеонов – студент по метеорология към катедра “Метеорология и Геофизика” на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата