Ученици от Мездра преписаха на ръка „Под игото“

9 май, 2013 11:51 | Средно образование | Няма коментари

Ученици от Мездра преписаха на ръка „Под игото“

Гимназисти от Мездра и тяхната учителка по български език и литература се вживяха в ролите на Рада Госпожина и други Вазови герои от „Под игото“ и на един дъх направиха ръкописно копие на романа-епопея като истински възрожденци. За един месец децата успяха да препишат произведението. Инициативата е по повод 90-годишнината на гимназия „Иван Вазов“. Това е първият препис на книгата, а копие от него вече е изложено в музея на писателя в Сопот.

„Интересно е, че споделих тази моя хрумка с една приятелка от Софийския университет, доц. Стаменова, която толкова се вдъхнови от идеята, че сама преписа една глава и ни я изпрати, тя също е включена тук“, разказва Павлина Левичкова, учителка по български език и литература.

„Много е лесно за преписване и просто можеш да го научиш наизуст. Много ни се зарадваха от музея в Сопот като им подарихме копието“, споделя единайсетокласничката Кристина.

Малките артисти от мездренската гимназия драматизираха и една глава от романа, в която чорбаджи Марко играе учителят Димитър Димитров, а ретрофотографът Бързобегунек е операторът Искрен Красимиров.  „Да участвам в „Под игото“ беше най-хубавият урок по родолюбие“, категоричен бе третокласникът Генчо Драголов.

Следващата възрожденска акция на учениците от Мездра се пази в тайна, но тя също ще бъде уникален препис на шедьовър от българската литература.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата