Близо 100 ученици в МС на „OpenEDU 2013 – Училище за живота“

8 май, 2013 15:23 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Близо 100 ученици в МС на „OpenEDU 2013 – Училище за живота“

Близо 100 ученици от 5-и до 12-и клас от софийски училища посетиха във вторник Министерския съвет в първия ден на инициативата „OpenEDU 2013 – Училище за живота“. Те бяха посрещнати от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова, под чиито патронаж се провежда кампанията.

От 7 май до 24 май – Деня на славянската писменост и култура, ученици от цялата страна ще могат да посетят над 30 компании, държавни институции, висши учебни заведения, лаборатории на БАН и др. обекти, както и да се срещнат с изтъкнати представители на науката, изкуството и спорта, които ще се превърнат в учители за един час. Инициативата е отворена и към нея постоянно се присъединяват нови доброволци, компании, организации и училища. Тя обхваща всички областни градове и някои по-малки селища в страната.

Вицепремиерът показа на децата пътя, по който изпълнителната власт взема решения. Тя ги запозна с работата на министър-председателя и министрите в правителството. Деяна Костадинова показа на младежите снимките на всички предходни министър-председатели на България, залата за заседания на Министерския съвет, кабинетът й като заместник министър-председател и Гранитна зала, в която се провеждат пресконференциите след заседанията.

„Доброволната инициатива дава възможност учебните часове да излязат от класните стаи. Надяваме се след месец децата да са по-близо до представата си какви искат да станат, като завършат”, каза Деяна Костадинова.„Имаме амбицията да свържем образованието с бизнеса, за да могат децата да се запознаят с практическата насоченост на учебния процес. Надяваме се да създадем възможност младите хора да останат в България, като им осигурим перспектива и работа”, допълни тя.

Обиколката на Министерския съвет приключи с импровизирана пресконференция, на която децата задаваха въпроси на вицепремиера за професионалните й цели и съвместяването на професионалния и личния живот.

Към момента над 5800 ученици от цялата страна са заявили желание да се възползват от възможността да наблюдават реалния работен процес.Като част от инициативата ученици от софийски училища се запознаха с работата на реставратор, илюстратор, кукловод, преподавател по литература, библиотекар-филантроп и производители на велосипеди.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата