3,5% от българчетата с високо кръвно

17 май, 2013 12:57 | Здраве, Свободно време | Няма коментари

3,5% от българчетата с високо кръвно

3,5% от децата в България страдат от високо кръвно налягане. Това съобщиха от Българската лига по хипертония. 30 на сто от българите имат високо кръвно налягане, като една трета от тях не се лекуват. Все повече млади хора страдат от хипертония, процентът на засегнатите деца също се увеличава, обясняват от Лигата по хипертония.

За осма поредна година се провежда Национална кампания, която има за цел да информира за причините за поява на високото кръвно налягане. Тазгодишната кампания е под мотото „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм“.

На 17 и 18 май в страната ще бъдат разкрити 10 пункта, в които ще се измерва артериалното налягане с помощта на нова техника, която помага да се регистрират и налични аритмии. В София ще бъдат разкрити 4 пункта – пред Народния театър „Иван Вазов“, в градинката срещу Халите, в Южния парк от страната на бул. „Гоце Делчев“ и в парка „Заимов“.

Най-честото и най-рисково ритъмно нарушение, причинено от хипертонията, е предсърдното мъждене – неритмичен пулс, съчетан с неприятно усещане.

Предсърдното мъждене се среща при 4% от 70-годишните българи, а близо 20 на сто от високорисковите пациенти с хипертония страдат от предсърдно мъждене, обясни председателят на Българската лига по хипертония проф. Светла Торбова.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата