Най-труден остава приемът в Немската гимназия в София

27 юни, 2013 08:20 | Кандидатстване, Средно образование | 1 коментар

Най-труден остава приемът в Немската гимназия в София

От 30 стотни и до цяла единица е скочил минималният праг за прием в най-желаните училища в София в сравнение с миналата година, показват резултатите от първото класиране на кандидат-гимназистите.
Традиционно и тази година най-трудно се влиза в Немската гимназия, където балът за момичетата е 35,084, а за момчетата е 34,610. Това означава, че за момента там се приемат само седмокласниците, които са изкарали над 5,50 и на двата изпита.

Отлични оценки трябват и за влизане Софийската математическа гимназия, която е втора по бал в столицата.
Плътно зад нея е 73-то училище, което също се слави с много добро обучение по немски. Първа английска гимназия е на четвърто място по бал, а след нея са Втора английска гимназия и Испанската, които на първо класиране имат еднакъв минимален бал.
В ТОП 10 на най-желаните училища в София попадат още Френската гимназия, 35-то СОУ, 22-ро СОУ, 133-о СОУ и Националната търговско-банкова гимназия, която е и най-желаното професионално училище. Най-предпочитаната специалност там е „Банково дело с английски език“, посочена от над 1 500 седмокласници.
В дъното на класацията са Професионалната гимназия по механоелектротехника и 44-то СОУ. За прием там стигат тройки по български и математика от училище и малко над средна оценка от двата изпита.
Седмокласничката с най-висок бал тази година е Филипа Ясенова Топалова от 49-то училище. Тя е приета на първо желание в Немската гимназия с бал 35,964.
Тийнейджърите и техните родители разполагат с четири дни, за да решат дали да се запишат в училището, в което са приети, или да участват във второ класиране. Ако участват във второ класиране, имат шанс да бъдат приети на по-предно желание, тъй като се очаква баловете за прием да се понижат. Ако бъде приет на по-предно желание обаче, ученикът губи мястото си на първо класира.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Георгиев коментира на 8 октомври, 2016 г., 16:06 ч.

    Приемът в НЕГ си е висока летва от едно време. Радвам се, че все още училището предлага едно от най-добрите гимназиални образования в България. За миналата 2015 година, мисля че според справка от МОН, НЕГ пак беше на първо място. Наред с това, обаче е редно да споменем нарастващото значение на частните училища и директната им конкуренция с държавните форми на обучение. Специално за частните гимназии с преподаване на немски език – има няколко много реномирани гимназии в София, но може би класацията води немска гимназия Uwekind. И като цяло – една такава конкуренция между частни и държавни училища може единствено и само да доведе до подобряване на качеството в съответните учебни заведения. В крайна сметка, това е добре за България.