Не повече от 20 желания за седмокласник с по-висок бал

17 юни, 2013 09:30 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Не повече от 20 желания за седмокласник с по-висок бал

Ако седмокласник има по-висок бал от националното външно оценяване и от дипломата за седми клас, е разумно да напише не повече от 20 желания, като винаги в заявлението за прием трябва да се започва с най-важното, но и разумно желание за избраното училище. Това коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в София Ваня Кастрева. Тя отправи съвет към седмокласниците и техните родители как да подредят желаните училища в първия етап от класирането. Максималният бал за прием след завършен седми клас е 36.

От днес до 21 юни седмокласниците трябва да подадат заявления (по образец) за участие в първия етап на класирането за прием в държавните и в общинските училища, след успешно положени изпити от националното външно оценяване. Това съобщава сайтът на РИО-София.

Заявленията се получават от 17 до 21 юни в училищата-гнезда в столицата, в които трябва и да се подадат от кандидатите. Тези заявления могат да се изтеглят за попълване и от сайта на РИО.

Седмокласниците трябва да попълнят заявленията си за първия етап на класирането в гимназиите много внимателно, четливо и добре обмислено, съветват от регионалния инспекторат. И допълват, че подреждането на училищата – по профили, професиии специалности, трябва да се осъществи от най-желаните към по-малко желаните.

На сайта на РИО-София е публикувана и информация за 26-те училища-гнезда в столицата. Седмокласниците могат да изберат кое е най-удобното за тях, като местоположение и да подадат в него заявленията си.

Ваня Кастрева коментира, че даден ученик няма смисъл да пише на първо място 91-ва Немска езикова гимназия, ако няма шанс да влезе в нея. Колкото по-нисък е балът на учениците, е редно те да напишат повече желания в сравнение със седмокласниците, които имат по-висок бал. Не толкова броят на желанията е определящ, а разумността на желанията, отбеляза експертът.

На въпрос дали очаква в сравнение с миналата година балът в елитните гимназии и в най-желаните училища след седми клас в София да е по-висок, Кастрева каза, че не може да бъде категорична, но очаква балът за 91-ва Немска езикова гимназия да бъде малко по-висок в сравнение с 2012 г. Но ще зависи колко ученици с висок бал ще пожелаят да учат в Немската гимназия и да я запишат на първо място в заявлението си за прием, уточни тя.

Високият бал предполага да може да се влезе в най-желаното училище, класирано на първо място. Ако ученик е с бал 35, е естествено, че той ще бъде приет в Немската гимназия по първото си желание, а не по четвъртото си желание, заяви началникът на РИО. Затова е разумно желанията на учениците за прием в гимназиите след седми клас да бъдат подредени приоритетно, но да са съобразени и с бала, съветва Кастрева.

Седмокласниците, които имат бал 34-35 могат спокойно да пишат на първите си желания 91-ва Немска гимназия, 164-та Испанска гимназия, или Първа и Втора английска гимназия, защото се очаква кандидатите да се разпределят равномерно, каза Кастрева. Тя добави, че учениците с висок бал могат да направят много по-спокоен избор, защото могат да отидат във всяко училище.

Попитана кой е неразумният брой от желания, началникът на РИО-София отговори, че е неразумно, ако ученик има бал 30, да избере всички най-добри училища, които приемат с много висок бал. Най-важното е седмокласниците да изчислят своя бал и да преценят разумно с него в кои училища биха били приети, коментира Кастрева. Резултатите от първия етап на класирането в гимназиите ще бъдат обявени на 26 юни. Приетите ученици трябва да се запишат в училището, в което са класирани от 27 юни до 1 юли.

Учениците, които не са удовлетворени от класирането си на първия етап, трябва да подадат заявление за участие във втория етап от класирането. Това може стане от 27 юни до 1 юли. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание. Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът остава на мястото си от първия етап от класирането. Ако кандидатът е минал на по-предно свое желание, следва да се запише в приемащото го училище. Учениците, класирали се по своето първо по ред в заявлението желание, се записват в училището, в което са класирани и не могат да участват във второ класиране, уточняват от РИО-София.

За неуспелите да се класират и за неудовлетворените от втория етап от класирането и за учениците, които не са се записали, съществува възможност за участие в третия етап от класирането. За него ще се подават заявления на 11 и 12 юли. За целта трябва да се подаде ново заявление в училището-гнездо, в което желанията могат да се подредят отново, съобразно останалите свободни места и от резултатите от изпитите на кандидата.

След обявяването на резултатите от третия етап на класирането и останалите свободни места, ще се попълват незаетите места в училищата – в срок до 26 юли. Необходимата информация ще се получава от директорите на съответните училища. Училищните директори до 26 юли ще определят конкретния срок за класиране за своето училище.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата