Пускат първата въздушна линейка у нас

6 юни, 2013 05:24 | Денят, Здраве | Няма коментари

Пускат първата въздушна линейка у нас

Българска авиокомпания предлага спешна медицинска помощ чрез специално оборудван хеликоптер. Подробности бяха дадени от председателя на борда на директорите на „Хели Ер“ Георги Спасов. Той заяви, че за първи път у нас се появява машина от такъв тип. Хеликоптерът ще бъде използван за незабавното транспортиране на пострадали лица, медицински екипи, органи и лекарства в случаите на тежки инциденти. Той може да поддържа скорост от 240 км/ч с продължителност на полета до 2 часа. Летателният апарат може да осъществява спасителни мисии на височина до 4500 м и има специално оборудване за работа в планински райони.

Хеликоптерът разполага на борда със система за пациентски мониторинг и кардиостимулация Corpuls 3, комбинираща 12-канално ЕКГ, бифазисна дефибрилация в ръчен и автоматичен режим, капнограф, екстракорпурален пейсър, адхезивни електроди. Уредът измерва неинвазивно кръвно налягане, сатурация и периферен пулс, температура на 2 канала.

Данните се записват и могат да се принтират на 6-канален принтер, като дори от въздуха могат да се изпращат в съответната болница. Допълнително на хеликоптера са инсталирани транспортер вентилатор и аспиратор на Weinmann, амбулаторна чанта и кислородна инсталация и бутилки. Оборудван е също така със специална носилка и външна лебедка за извеждане на пострадали от трудно достъпни местности.

Георги Спасов обаче коментира, че все още няма яснота от къде компанията ще подсигури лекарите, които ще летят с машината. Той обясни, че се водят разговори с Центъра за спешна помощ в София и с няколко болници за формиране на необходимия екип. Няма яснота също така и къде ще бъдат обучени медиците, тъй като за работата им в хеликоптера са нужни специални умения. Поради липсата на лекарски екип за момента медицинският хеликоптер ще може да се използва за спешна логистична дейност.

Георги Спасов също така заяви, че компанията ще разчита на договорка с държавните институции. Той припомни, че държавата не разполага с нужните ресурси за финансиране на спешна помощ по въздуха, но изтъкна, че всяка европейска страна задължително трябва да може да предоставя такъв тип услуга.

Спасов допълни, че за пълното покритие на страната ще е необходимо изграждането на около 8 бази за спешна въздушна помощ. Той добави, че вече е разговарял с няколко институции, като например столичното кметство и кметството в Банско.

На срещите е било обсъждано построяването на площадки за хеликоптери. Разговор за това е воден и с ръководството на столичната болница „Св. Анна“, както и болницата в Бургас.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата