В Добрич няма кандидати за строителни техници – затварят паралелките

28 юни, 2013 06:30 | Денят, Средно образование | Няма коментари

В Добрич няма кандидати за строителни техници – затварят паралелките

Шефът на образователния инспекторат в Добрич обяви, че няма кандидати за строителни техници. „Затова тази паралелка в професионалната гимназия по строителство и архитектура в Добрич, както и паралелка в професионална гимназия по туризъм в Балчик ще бъдат закрити“, уточни той.

Според данните от първото класиране там приемът е нулев, уточни той и добави, че закрити ще бъдат и други две паралелки – едната във ветеринарната гимназия за инспектори по качеството на храните, където има само петима ученици и другата – в гимназията по механотехника и електротехника, където пък са четирима. „Със закриването на тези паралелки, децата ще могат на второ класиране да бъдат приети по вторите си желания в паралелки, които не са с такъв малък брой желаещи“ – поясни Петров. Той добави, че разкриването паралелката за контрол по храните е нова, от 2 години, като заявката за нея била от Районната здравна инспекция заради липсата на лаборанти за изследване на качеството на храните, но две поредни години тя пада, тъй като няма достатъчно желаещи за нея.

По традиция най-голям е напливът на кандидати за езиковата гимназия в града, където и тази година приемът е в три паралелки с изучаване на немски език, две – с английски език и една с френски език. Общо заявления за кандидатстване в област Добрич са подали 614 деца, като броят на местата в паралелките в професионалните и профилирани гимназии в областта е 732, добави Петър Петров.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата