Красимир Гаджоков: Изпит по география?!?! Що за глупост!

12 юни, 2013 12:04 | Мнения | Няма коментари

Красимир Гаджоков: Изпит по география?!?! Що за глупост!

Българските ученици трябва да бъдат изпитвани по това как работи икономиката. По това как се прави предприемачество.

Остатъкът от социализма – изпит по география – е тотална безсмислица. Наизустяването на безсмислена статистика за българското “стопанство” няма никакво оправдание в ерата далеч след навлизането на Интернет. Всичко това е достъпно мигновено на мобилния телефон на средния човек. И почти сигурно няма да му потрябва.

Подобно безсмислено зубрене на факти е престъпна загуба на време, вменявана от едно глупаво, остаряло и безспорно некадърно образование.

И не ми изтъквайте победите на български ученици в олимпиади по естествени науки – там определено имаме успехи. Защото там се учи на мислене. А не на зубрене на безсмислици. И второ – това са световни науки. Тях можеш да ги приложиш навсякъде.

Къде ще приложиш знания по металургия на България, например? Че нали първо трябва да я има!

Какъв е смисълът да се учи икономика на неща, което първо трябва да бъдат създадени? А създаването им в ни най-малка степен не става с научаване само на остаряла статистика.

Това, което трябва да научат българските ученици – и на което да бъдат изпитвани – е как работи икономиката и как се прави предприемачество. Да научат как работи пазарът (на стоки и услуги в глобален мащаб – не този в Младост).

Тогава може и да осъзнаят, че няма смисъл да се сърдят на тревата, че е зелена. Както се сърдеха десетки хиляди протестиращи през зимата, заблудени че цената на тока е висока заради някакви невъобразимо големи кражби.

А то си е елементарна икономика: държава с ниски доходи, която внася всичко от един глобален пазар, няма как да има поносими цени. Не само на тока. Защото на световния пазар има много по-платежоспособни от България. И продавачът ще предпочете тях. А не да се “смили” и да измисли изкуствено ниски цени за България, за да ги съобрази със заплатите.

Българските подрастващи трябва да учат как се прави бизнес още от 7-8-ми клас. Какви са качествата на един предприемач. Да се поучат от световно успелите. Да разберат как Стийв Джобс караше един “най-обикновен” модел мерцедес. А не сменяше с “последна класа” всяка година.

Как Уорън Бъфет десетки години е карал старата си кола, дори когато вече състоянието му беше оценявано за милиарди.

И защо Бил Гейтс, Бъфет и още над 100 най-богати бизнесмени в света (предимно американци – доста показателно) завещаха над 90% от състоянието си не на родствениците си, а на света.

Българските ученици трябва да имат за пример такива личности. Да учат какво и как са постигнали най-добрите в света.

Кой е за пример в географията? Никой.

Но най-важно: българските ученици трябва да бъдат дръзки в мечтите си. А не да повтарят “бизнес-модела” с мижавата цел да си купят едно BMW, една вила на морето и нов апартамент. И да са “успели” в живота.

И да построят нещо, за което целият свят да каже: “Я вижте българите какво построиха”. А не без грам въображение или естетика да издигат поредната грозна и ненужна мижава офис-сграда или безидеен мол.

Пълна глупост е да се самоуверяваме колко важно било “стратегическото географско положение на България”. Защото то е адски незначително. Ама много адски незначително. Когато имаш слаба икономика, слаб бизнес, ниски заплати, ти си просто едно джудже, с което никой няма да се съобразява.

Или какво? Да си правим илюзии, че ще “цедим” света за преминаването на всички обещавани от 25 години и още непипнати газопроводи, нефтопроводи и други химери за минаването през нас? А ние ще клатим крака и ще събираме големите пари?

Друг път!

Публикувано в блога на автора. Гаджоков живее в Торонто.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата