Половината работодатели не могат да намерят подходящи кадри

11 юли, 2013 06:53 | Денят, Професия, Работа | Няма коментари

Половината работодатели не могат да намерят подходящи кадри

54% от работодателите в България изпитват трудности да намерят персонал с подходящите умения. Това сочат резултатите на Manpower България, която прави своето годишно „Проучване за недостига на таланти“. Глобалните резултати от ManpowerGroup’s Talent Shortage Survey показват, че 35% от работодателите в световен мащаб отчитат недостиг, което е най-високото равнище от времето преди глобалната икономическа криза досега.

Работодателите в България имат най-големи трудности при запълването на позиции за инженери, мениджъри и квалифицирани работници. Трудността при запълване на позиции в България постепенно нараства, като през 2011 трудности отчитат 42% от работодателите, през 2012 – 51%, а през 2013 повече от половината –  54%. Значителна тенденция е и фактът, че в трите поредни години инженерите са начело на класацията за най-трудните за запълване позиции. Топ 3 на най-трудните за запълване позиции остава сравнително без промяна – инженери, мениджъри и квалифицирани работници, което показва постоянен недостиг за такъв персонал. Силното търсене за инженери може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират към високотехнологичи методи на работа.

Най-търсени позиции през 2013 година в България

1. Инженери

2. Мениджмънт/Executive Мениджмънт/Corporate

3. Квалифицирани работници

4. Мениджъри продажби

5. Търговски представители

6. IT специалисти

7. Персонал за ресторанти и хотели

8. Шофьори

9. Секретарки, лични асистенти, административни асистенти и офис мениджъри

10. Оператори производство

Най-търсени позиции през 2012 година в България

1. Инженери

2. Квалифицирани работници

3. Мениджмънт/Executive Мениджмънт/Corporate

4. Счетоводители и финансисти

5. Търговски представители

6. IT специалисти

7. Шофьори

8. Персонал за ресторанти и хотели

9. Мениджъри продажби

10. Оператори производство

„Крайно време е работодателите заедно с образователните институции да адаптират своите стратегии за привличане и създаване на таланти“, казва Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

По-задълбочен поглед върху резултатите на глобалното проучване разкриват, че недостигът на таланти е проблем навсякъде по света – но най-силно се проявява в Япония (85 процента от работодателите), Бразилия (68%) Индия (61%), Турция (58 %) и Хонг Конг (58%). Работодателите в Ирландия (3 процента), Испания (3 процента), Южна Африка (6 процента), Холандия (9 процента) и Чехия (9 процента) са страните, в които е най-малко вероятно работодателите да срещат недостиг на таланти.

Проучването показва, че в глобален мащаб най-трудните за запълване работни позиции са квалифицираните работници, инженерите и търговските представители – без промяна спрямо миналата година. Работодателите отчитат, че счетоводителите и финансистите, както и мениджърските позиции също са все по-трудни за попълване.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата