77 са участвали в литературния конкурс за средношколци на НБУ

7 юли, 2013 13:55 | PR сфера, Денят, Средно образование | Няма коментари

77 са участвали в литературния конкурс за средношколци на НБУ

77 ученици от 6 гимназии в София и страната са се включили в тазгодишното издание на вече традиционния за НБУ „Литературен конкурс за средношколци, изучаващи английски език“. Това съобщи доц. д-р Мария Стамболиева, преподавател в департамент „Англицистика“ в НБУ. Участниците са представители на следните училища: 1-ва АЕГ, София, ЕГ „Д-р Петър Берон“,  Кюстендил, ЕГ „Бертолт Брехт“, Пазарджик, ЧПГЧО „Челопеч“ в с. Челопеч, ГПЧЕ „Симеон Радев“,  Перник, 2-ра АЕГ „Томас Джеферсън“,  София. За оценяване са предадени 69 есета и 64 разказа или общо 133 конкурсни работи.
Конкурсът включва два модула:  есе и кратък разказ по зададено първо изречение. 
И в двата модула  учениците са имали избор между четири теми, избрани от студенти: за  втора година в подготовката и журирането на конкурса са участвали студенти от програма „Англицистика“ на НБУ. Тази година студентско жури са Мария Караиванова, Алексина Георгиева, Мартин Петков и Кольо Колев; всички те са се справили много компетентно с поставените им задачи.  Извършена е и втора проверка на конкурсните работи, от ръководителя на проекта, доц. Мария Стамболиева.
„От 133-те конкурсни работи, 102 получиха отлична оценка , поради което решенията за наградите бяха изключително трудни. Най-многобройни бяха участниците от ЕГ „Д-р Петър Берон“ в  Кюстендил. Те са предали 19 отлични есета и 16 отлични разказа. Учениците от 1-ва АЕГ, София, са предали 12 отлични есета и 14 отлични разказа. 1-а АЕГ поделя първото място с ЕГ „Д-р Петър Берон“, тъй като има най-голям брой наградени конкурсни работи. Учениците от ЕГ „Бертолт Брехт“ в гр. Пазарджик са предали 12 отлични есета  и 13 (от общо 13 предадени!) отлични разказа . Ученици от ГПЧЕ „Симеон Радев“ в гр. Перник тази година участваха в конкурса  с 8 есета (от които 4 отличени) и 7 разказа, от които 5 бяха отличени. Сравнително малобройна беше групата от ЧПГЧО „Челопеч“ в с. Челопеч, но показаните резултати са впечатляващи: от 5 есета, 4 бяха отличени, а от 4 разказа като отлични бяха оценени 3!“, заключи доц. Стамболиева и допълни: „2-ра АЕГ „Томас Джеферсън“ тази година беше представена от един кандидат , който спечели две награди! Надяваме се да посрещнем повече ученици от ЧПГЧО „Челопеч“ и 2 АЕГ в следващото издание на конкурса. С грамоти са наградени всички гимназии, участвали в конкурса, както и всички участници в конкурса.“
Освен грамоти отличените участници в конкурса получиха парични и предметни награди. Наградният фонд, предоставен от Настоятелството на НБУ, тази година беше в размер на 1400 лв. 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата