Гугъл почита днес физика Шрьодингер

12 август, 2013 06:49 | Денят, Любопитно, Наука | Няма коментари

Гугъл почита днес физика Шрьодингер

126 г. от рождението на Ервин Рудолф Йозеф Александър Шрьодингер отбелязва днес Гугъл. Шрьодингер е австрийски физик, с голям принос за развитието на квантовата механика, по-специално с уравнението на Шрьодингер, за което е удостоен с Нобелова награда за физика през 1933 г., която поделя с Пол Дирак. Счита се за един от основателите на квантовата и вълновата механика. Професор е в едни от най-реномираните университети. Известен е още с мисловния експеримент котка на Шрьодингер. Публикува около 100 статии на научнопопулярна и философска тематика. Увлича се по античната философия – предимно китайска, индийска и гръцка.

Неговото име обаче най-често се свързва с експеримента, който днес носи името „Котката на Шрьодингер“. За какво точно става дума? Това е един опит, който се състои в следното.

В една затворена кутия се поставя котка. В кутията има уред, който съдържа отровен газ и радиоктивно ядро. Вероятността това ядро да се разпадне в рамките на един час е изчислена точно на 50 %. Ако ядрото се разпадне, механизмът се задейства, отваря съда с отровен газ и котката умира.

Според квантовата механика, ако върху ядрото не се провежда наблюдение, състоянието му се описва като смесване  на две състояния – разпаднало се ядро и неразпаднало се ядро, следователно, котката е жива и мъртва едновременно. Ако кутията бъде отворена, експериментаторът трябва да види едно от от двете състояния – ‘ядрото се е разпаднало, котката е мъртва’ или ‘ядрото не се е разпаднало, котката е жива’.

Целта на експеримента е да се разбере кога системата спира да съществува като смесване на две състояния и избира едно конкретно? Затова в съвременната квантова физика има еднодонякъде стряскащо за материалистите правило, а именно, че вселената може да се променя взависимост от нейния наблюдател.

Ервин Шрьодингер е роден е на 12 август 1887 година във Виена. Първоначалното си образование Ервин получава в къщи и 11-годишен постъпва в гимназия с хуманитарен профил. През 1906 – 1910 година учи физика във Виенския университет. Освен отличен студент Шрьодингер е и страстен турист и алпинист и запален любител на театъра. Тези си увлечения той запазва до края на живота си. През 1910 година завършва образованието си, става д-р по философия, а по – късно става асистент на Ф. Екснер в Института по експериментална физика.

През 1920 година се оженва за Ана Мария Бортел и заминава за Йена, откъдето след един семестър се прехвърля в Щутгарт като извънреден професор, а после работи половин година като редовен професор във Вроцлав. От 1921 година той става професор в Цюрихския университет.

Това е отражение, макар и външно, на научния ранг на Шрьодингер. В Цюрих той остава до 1927 година. Тук през 1925 – 1926 година създава вълновата механика, отразена в шест знаменити публикации, за които Борн пише.

Научните резултати на Ервин Шрьодингер му отреждат място сред творците на съвременната физика и ще останат в златния фонд на науката като образци на най-високи постижения на човешката мисъл .

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата