Клисарова: Няма да има чистка в МОН

5 август, 2013 14:20 | Денят, Средно образование | 1 коментар

Клисарова: Няма да има чистка в МОН

„Сферата на образованието е много надпартийна и в тази област ние оценяваме хората по качеството на техния труд и професионализъм“, каза във Велико Търново министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя обеща, че няма да прави политически смени, а там, където има жалби и сигнали срещу директори или служители на ръководни постове, те по правило ще бъдат проверявани.

41% от българските студенти учат право, икономика, администрация и управление, сочи анализ на министерството. Има обаче недостиг на кадри в в педагогиката, търсят се и специалисти в инженерните и компютърните науки, както и не достигат кадри и в здравеопазването.

„Има нужда от рейтингова система на училищата, така както е при университетите, за да знаят родителите къде да записват децата си“, смята проф. Клисарова, предаде Стандарт нюз.

Тя съобщи още, че през тази учебна година ще бъдат закрити 15 училища в страната, а други 16 ще бъдат преобразувани. Делегираните бюджети за учебните заведения няма да отпаднат, но ще бъдат оптимизирани и усъвършенствани. Министърът обясни, че средствата за училищата няма да се формират вече само на брой ученици, но ще се включи и качеството на обучение и така наречената добавъчна стойност.

Въз основа на външното оценяване от 4-ти до 7-и клас добрите постижения на учениците ще бъдат стимулирани. До нова година всички училища в страната ще получат и допълнително по 25 000 – 30 000 лв., с които да посрещнат зимата. Средствата ще се използват за отопление или покриване на неотложни ремонтни дейности.

Министърът на образованието е гост на областен форум във В. Търново „Хората – нашият капитал“, който се провежда в Областна администрация. Конкретната цел на срещата е изработване на обща стратегия между представители на бизнеса, държавната администрация, образованието и граждански организации за изграждане на политики за развитие на човешкия капитал.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Генчо Стайнов (60 000) коментира на 5 август, 2013 г., 14:51 ч.

    След всичко сторено за науката, е добре все пак да се пенсионира майката на Дянков.