Клисарова: Очакваме между 600 и 700 млн. евро за образование и наука

25 август, 2013 13:08 | Денят, Наука, Финансиране | Няма коментари

Клисарова: Очакваме между 600 и 700 млн. евро  за образование и наука

Много сме закъснели за това въобще да има оперативна програма за образование и наука, коментира министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в предаването „Неделя 150“ по БНР. Тя подчерта усилията на правителството в тази посока. „Водихме много преговори. В петък се срещнах с представителя на Европейската комисия, който отговаря за България по наука и образование – Реналдо Мендметс. Трябваше да го убеждавам колко е важна тази програма за България и че трябва да я има. Той изрази своята увереност, че тя ще бъде включена в Споразумението до края на септември“, отбеляза министърът на образованието и науката.
Проф. Клисарова подчерта, че всички оперативни програми са значително намалени. „В момента за разпределение по всички оперативни програми, без земеделието, ще останат около 6 млрд. евро. Ако сложим, както е договорено, 10% да са за образование и наука, ние очакваме между 600 и 700 млн. евро“, обясни министърът, като добави, че това са само предварителни разчети. Министър Клисарова изтъкна, че е поставила въпроса на Европейската комисия за това, че очакванията са били за много повече средства, тъй като става дума за приоритет не само на България, но и на цяла Европа. „Ние не сме се отказали да се борим за тази програма и за повече пари в нея“, заяви проф. Клисарова. Тя отбеляза още, че европейските средства са само за подпомагане. „Ние самите трябва да наложим, че науката и образованието са водещи в политиката на държавата. Затова се боря от 3,5 поне до 4,5 от БВП да стигне процентът за образование и наука“, каза министърът.
Проф. Клисарова потвърди, че от понеделник ще бъде назначен зам.-министър, който ще отговаря за европрограмите и за развитието на науката и образованието. „В последните четири години много трудно се обръщаше внимание точно на науката и на образованието“, каза още министър Клисарова. Тя обърна внимание и на въпроса за образованието в по- широк обхват. „Трябва да започне да се мисли още от предучилищната възраст, неслучайно затова искаме да направим и новия закон. За да има кой да прави висше образование и наука в държавата, трябва да имаме и много силно средно образование, умни, грамотни и мислещи деца“, категорична беше министър Клисарова.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата