Въвеждат стажант-учители и създават преференции за млади преподаватели

8 август, 2013 14:33 | Денят, Средно образование | 1 коментар

Въвеждат стажант-учители и създават преференции за млади преподаватели
„Сред мерките в насока развитие на образованието е мотивиране на бъдещите преподаватели с въвеждане на стажант-учител, с осигуряване условия за повишаване квалификацията на учителите, повишаване на заплатите, създаване на преференции за младите учители.“ Това обеща министър Анелия Клисарова по време на дискусия за образованието в Стара Загора. Така според нея  ще се върне доверието към българския учител. „Като предпоставка за това развитие ще е новият закон за училищното образование и предучилищно възпитание, който се подготвя“, допълни тя.

Проф. Клисарова обяви, че сред приоритетите на министерството бил и законът за професионалното образование. Той трябвало да се въведе на практика с т. нар. дуална система за овладяване на различните професии в реална среда, в тясно сътрудничество с бизнеса и общините.„Целта е учениците да се обучават в работна среда, да имат трудово-правни отношения с работодателя и да трупат стаж, който да се признава по специалността. Ще се работи съвместно с областни администрации и Регионалните инспекторати по образование за анализ в конкретните райони от какви професии има нужда и на база на това ще се правият учебните програми и планове“, разви идеята си министърът.

Клисарова обяви още, че няма да се закриват ресурсните центрове в страната, които подпомагат интегрирането на учениците със специални образователни потребности. „Трябва да има индивидуален подход към всяко дете, в зависимост от неговото състояние – физическо и умствено и развитието му, ние трябва да преценим в кое училище трябва да ходи“, каза министърът.

„Хубаво е колкото може повече деца да бъдат в училищата, където са техните връстници, но трябва да оценим и техните състояния, които са понякога доста тежки и не е възможно да посещават такова училище“, посочи Клисарова. Според нея е добре децата да са в социална среда с връстници на тяхното ниво на развитие, да им бъдат осигурени по-специални грижи, а към училищата да има центрове за рехабилитация.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. violeta Sankeva -Kirova коментира на 8 август, 2013 г., 18:19 ч.

    Tova otdavna tryabvashe da se vavede,mnodite specialisti idvat s mnogo slaba podgotovkav obrazovatelnata sistema.Nikoy ne iska da gi uchi ot po-starite prepodavateli a i te ne goryat ot osobeno jelanie:nagajdat se kakto mu doyde.Tryabva da ima poveche kvalifikacionni kursove.