НАСА няма да поправя телескопа „Кеплер“

17 август, 2013 07:45 | Денят, Технологии | Няма коментари

НАСА няма да поправя телескопа „Кеплер“

НАСА спира опитите да поправя космическия телескоп „Кеплер“, който изигра огромна роля в търсенето на подобни на Земята планети в други слънчеви системи на нашата галактика. Частично повреденият телескоп обаче ще се включи в други наблюдения – следене за възможно появяване на астероиди и дори за нов тласък в някои програми, отново свързани с екзопланетите..
Припомняме, че две от четирите „въртящи се колела“, вид жироскопи, които дават на телескопа възможност да се насочва към точно определени обекти от звездното пространство, са извън строя. Едното спря да работи през 2012 година, второто през май т.г.
Мисията „Кеплер“, която струва 600 милиона долара, стартира през 2009 г., с цел сканиране в продължение на най-малко четири години на околността на над 100 000 звезди подобни на нашето Слънце, разположени в Млечния път и видими в съзвездията Лебед и Лира.
За тази финансова година НАСА отдели допълнително 18 милиона долара, за да продължи програмата. Мисията бе удължена през ноември 2012 г., след като бе прибрана реколтата от огромна маса от данни, които планетолозите ще обработват в следващите две години. Съществуването на 135 екзопланети вече е потвърдено и има над 3500 потенциални кандидати, идентифицирани след анализа на данните от първите две години от наблюденията.
„Кеплер“ направи изключителното откритие, че много по-големи от Земята планети се намират в „обитаемата“ крайзвездна зона, т.е. нито много близо, нито много далеч от звездите си, където температурите позволяват водата да бъде в течно състояние и може да съществуват форми на живот“, се казва още в изявлението на Джон Грюнсфелд, един от главните мениджъри на научните космически мисии на НАСА.
„Най-интересните открития ще излязат наяве през идните години, след анализа на всички събрани данни“, каза Уилям Борицки, научният ръководител на мисията Кеплер. „След това можем да отговорим на въпросите, които стоят пред Кеплер и дали планети като Земята в обитаемата зона са чести или редки в нашата галактика“. Според него мисията „Кеплер“, е „изключително важна, за да може човечеството да изучи нашата галактика и да оцени дали може да съществува живот на други места“.
През последните години повечето учени се съгласиха, че съществуването на звездни планетни системи е по-скоро правило, отколкото изключение в космоса.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата