Отпразнувахме Международния ден на младежта

12 август, 2013 22:16 | Видео, Денят, Свободно време | 1 коментар

Отпразнувахме Международния ден на младежта

За поредна година София отбеляза Международния ден на младежта – 12 август. Празничното честване се състоя пред НДК, където бяха презентирани най-добрите младежки проекти, реализирани у нас през последните няколко години.

Официалната част на празничната програма бе открита от министъра на младежта и спорта – проф. Мариана Георгиева. В обръщението си министър Георгиева заяви, че това е „личен празник” за всички български младежи, „който е емблема на вашата дързост, на вашия ентусиазъм, на вашето присъствие не само у нас, а въобще по света„. Спортният министър пожела на младите хора още: „Да не спира ентусиазма, с който работите, за да заявявате себе си, за да показвате своя потенциал – личностен, професионален, най-вече социален, така че младежта на България да бъде действена част от младежта по света и да бъде най-движещия субект на новата световна политика, на ценностите в глобалната политика, да бъде този генератор на идеи за нови социални проекти на личността във времето на 21-ви век и да доказва себе си, като посланик на новата философия”. Цялото обръщение на министъра на младежта и спорта можете да видите във видео файла.

Официалното откриване на празника бе последвано от връчване на награди на победителите в състезанието „Лабиринт на предизвикателствата”. След приключването на награждаването, спортният министър обиколи специално изградените тематични шатри пред НДК на организации, които са изпълнили проекти по програма „Младежта в действие“. Тя написа и свое послание в книга „Пазител на традициите”, част от националната инициатива „Пазител на традициите” на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите (АРИЗ). То гласеше: „Нека младите хора познават традициите, за да бъдат техни носители като част от бъдещето ни”. Снимка на книгата можете да видите в галерията.

По средата на обиколката си, министър Георгиева спря, за да отговори на журналистически въпроси. Един от журналистите пожела да насочи разговора „изцяло към спортна тематика” и попита за коментар на отпадането на Ивет Лалова от финалните серии на 100 метра спринт. Спортният министър обаче заяви, че не желае да внася такъв нюанс в „този ден, в който сме тук, за да споделим празничния устрем на младите хора”.

 

Докато това се случваше, покрай насъбралите се журналисти мина една възрастна жена, видимо заинтересувана от случващото се. След като се осведоми „коя е жената, която говори” и констатира, че й е „много къса полата”, 83-годишната бивша учителка Донка Стаменова настоя и тя да зададе няколко въпроса на спортния министър. Повечето медии не обърнаха внимание на жената, за разлика от Академика БГ. Тя попита: „Докога ще продължаваме да купуваме чужди играчи и все ще сме на последно място, вместо да готвим нашите младежи, нашите деца?”. Министър Георгиева каза, че е напълно съгласна, че това е необходимо и трябва да се работи в тази посока. Тя сподели с възрастната жена, че по-рано през деня е била на среща с Българския футболен съюз (БФС), на която е „сложено начало на един диалог, който да възстанови работещо партньорство между Министерството на младежта и спорта и БФС, защото резултатите, за които вие жадувате, не могат да дойдат с единични действия и партньорство от време на време”.

В 20 часа шатрите пред НДК започнаха да се прибират и младежите се насочиха към обновеното открито лятно кино „One more cinema” до НДК, където известни личности прочетоха десетте най-добри есета от конкурса „Ето така се прави!”. Сред тях бяха певицата и водеща на радио предаване Гери Турийска, актрисата и писателка Ваня Щерева, певецът Венцислав Мицов, актрисата Биляна Петринска, фронтменът на Д2 – Дидо, журналистът Камен Алипиев и други.

В 20:30 часа в лятното кино започнаха прожекции на късометражни филми на млади български режисьори, а след това се проведоха и срещи-разговори с авторите.

Освен в столицата, Международният ден на младежта беше отбелязан също в Пловдив, Варна, Бургас и Кюстендил.

Христо Лазаров
Снимки и Видео: авторът

Видео с обръщението на министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева, по случай Международния ден на младежта

В галерията можете да видите изградените тематичните шатри, част от изложбата „Лицето на труда“, табло с интересни „зелени послания“, както и какво написа министърът на младежта и спорта в книгата „Пазител на традициите“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Спас коментира на 13 август, 2013 г., 00:39 ч.

    Евала на бабето! 😀