Проф. Гецов: Няма научна информация за очакван апокалипсис

13 август, 2013 07:55 | Гост, Денят | 1 коментар

Проф. Гецов: Няма научна информация за очакван апокалипсис

Проф. д-р Петър Гецов е директор на Института за космически изследвания към БАН, един от водещите български учени в областта на авиокосмическото приборостроене и системите за автоматично управление на летателни апарати. Завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия. Защитава докторска степен във Военновъздушната инженерна академия „Жуковски“ (Москва), а през 2000 г. – стратегически курс по национална сигурност и отбрана в Генералщабния факултет на Военната академия  „Г. С. Раковски”.  Проф. Гецов е ръководител на проекта “Метеор” по програмата “Интеркосмос”, а по-късно e главен инженер на научната програма “Шипка” за полета на втория български космонавт Александър Александров. От 1996 г. той е директор на Института за космически изследвания при БАН. 

Академика БГ/akademika.bg  го потърси по повод зачестилите сигнали за очаквани промени на Земята във връзка с предстоящите активни слънчеви изригвания.

– Проф. Гецов, напоследък доста се говори, че очакваните през септември слънчеви изригвания ще доведат до природен катаклизъм.Трябва ли да сме нащрек с планетите около нас и със Слънцето?

– Няма потвърдена реална научна информация за драматична промяна на слънчевата активност и на климата. Обикновено нещата, свързани с планетарните събития, са с голям период на действие, същото е и при изменението на климата. В много случаи хората могат да се окажат ускорители или да забавят промените. Към това трябва да бъде насочена общата политика – зелени технологии и енергия, чиста енергия, пречистване на водите. Това би съдействало за едно сравнително стабилно съхраняване на условията на земята, които са благоприятни за живот. Това е мисия на човечеството: да съхраним планетата за следващите поколения.

Категоричен съм, че няма убедителни научни доказателства, че отиваме към апокалипсис, и то в рамките на близък период. Няма драстични промени нито на Земята, нито на Слънцето и Слънчевата система.

– Тези дни пак се заговори за НЛО у нас – във Варна, в Търговище. Има ли според вас НЛО?

– Темата за НЛО, както за слънчевия апокалипсис се появява в момент на кризи и се дирижират от определени центрове. Важното е да се отвлича вниманието на хората и да бъдат доведени до някакво състояние на апатия и агония. Щом се появят много теории за извънземни и апокалипсис, значи на Земята се случва нещо нередно.

– Темата за апокалипсиса е често спрягана – особено пред заплаха от Космоса.

– Оптимист съм по отношение на съществуването на земния живот. Когато се появи историческа необходимост за съхраняване на човешкия род, а ние сме далеч от този момент, сигурен съм, че хората ще намерят начин да се спасят и евакуират на други планети, ще се създадат нови интересни енергетични възможности. Засега вероятността земята да е в апокалиптична ситуация е много малка. Все пак никой не е пророк, че няма никаква възможност това да се случи, но вероятността е твърде малка, а обратната хипотеза е много по-вероятна: да продължава да съществува животът на земята, да се развива човешкото общество, хората да имат мечти. Научната общност преди всичко е длъжна да дава по всички въпроси обективна информация, потвърдена с научни факти и доказателства, а не с измислици. Това е най-голямата помощ за хората – да си гледат ежедневните задължения и да имат своите мечти.

– Преди дни от НАСА обявиха, че са готови със списък на астероидите убийци.

– Това е нещо, с което науката и технологиите биха могли до голяма степен да осигурят живота на хората. Опасността я има, тя е една от малко вероятните, но не е изключена. Това е една от реалните възможности. Съвременните технологии, телескопи и други средства за наблюдения и особено изчислителната техника са в състояние да наблюдават и предвиждат траекториите на астероидите. По-голямата грижа на астрономията и техниката е как да се създадат такива системи, че откривайки астероида и неговата траектория, ако се кръстосат с траекторията на Земята, да има техническа система, която да може създаде отклонения на астероида. По-добре е да се работи върху създаването на щит за запазване на земята от астероиди, прекомерна радиация и прекомерна слънчева активност, отколкото за система за унищожаване на хората. Това е хубава визия, която изисква сплотяване на хората от всички държави.

– Все пак нямаше превантивна реакция при падналия метеорит в Челябинск.

– Ако са малки масата и не сме ги забелязали, не е беда. Те няма да променят драматично ситуацията – ще изкопаят дупка и ще предизвикат страх. По-важно е да се забележат големите, които могат да бъдат изключително унищожителни. А те се забелязват – с телескопи и локатори. Вече не е проблем. Съвременната технология  и изчислителните центрове ги откриват много преди да навлязат в опасната за земята зона, изчисляват траекторията им. Не е решен само третият проблем – отклоняване и унищожаване. За това работят сериозните велики държави. Това ще е обща грижа. В един момент ще имаме нужните технологиите и затова.

– Като учен вярвате ли, че има живот извън Земята?

– Глупаво е да кажа, че сме единствените, че светът започва и свършва с нас. При толкова милиарди звезди и планети, сигурно има някакъв вид живи същества и на други места. За Слънчевата система като човешки вид и род сме уникални и единствени.

Интервю на Яна ИВАНОВА

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. къде бe България някога? коментира на 27 октомври, 2013 г., 21:23 ч.

    Така наречения професор защо не вземе да се пенсионира, защото в България може да е много известен, но на международно ниво е световно неизвестен. Къде бе акад. Серафимов, заради който идваха най-големите учени в световната наука в България? Учените -администратори не правят наука, те правят администрация. Жалко..