Училищата отварят врати за 64 000 първокласници наесен

15 август, 2013 12:39 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Училищата отварят врати за 64 000 първокласници наесен

Около 64 000 първокласници ще тръгнат на училище през тази есен, а първият учебен ден ще е 16 септември. Това съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова във Варна, където е на посещение по повод празника на града. През тази учебна година първокласниците бяха около 60 000.

Клисарова допълни, че през лятото са ремонтирани 688 училища в страната. В част от тях дейностите продължават и в момента. В 13 училища ремонтите няма да приключат до 16 септември, но въпреки това те ще отворят врати за новата учебна година.

  Закрити са 15 училища, а 16 ще бъдат преобразувани. Намалена е долната граница за броя деца в паралелките на професионалните гимназии. Новото изискване е в класовете да има минимум 12 деца.

По думите й твърденията, че  ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъде провалена, са спекулации, тъй като в момента тя все още се подготвя и реално няма преговори с Брюксел.

“ На 23 август предстои важна среща с представители на европейската комисия, чиято основна тема ще е програмата”, съобщи проф. Клисарова.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата