Зам.-министър по туризма: Държавата и бизнесът ще помагат за разкопките

3 август, 2013 06:54 | Денят, Мнения | Няма коментари

Зам.-министър по туризма: Държавата и бизнесът ще помагат за разкопките

Ако бизнесът даде 30 000 лева за разкопките и консервацията на най-стария град в Европа – Провадия-Солницата, аз ще убедя министрите за още. Разговаряйте с акционерите и, ако вие осигурите дарение, аз поемам ангажимента да разговарям с министрите на икономиката и на културата Драгомир Стойнев и Петър Стоянович държавата да даде още толкова. 60-те хиляди лева са само част от сумата и ще подсигурят работата на учените, а и ще покажат, че държава и бизнес могат заедно да помагат на науката.

На среща следващия четвъртък с кмета на Провадия Филчо Филев, с ръководителя на разкопките проф. Васил Николов,  с представители на земеделското министерство, на бизнеса в региона и експерти ще приемем конкретна стратегия как да се осигури по-лесен достъп до самия археологически обект, който се намира на терен, даден на концесия за 30 години на предприятието „Провад-сол“.

По време на дискусията стана ясно, че интересът на туристите към праисторическия град е огромен. Онази вечер е идвал автобус, пълен с италианци, които имали проблем с влизането. Подобен въпрос трябва да се реши и за късноантичната и средновековна крепост „Овеч“, която попада в държавния горски фонд. Затова със земеделското министерство трябва да се търси решение за изключването на крепостта от него по същата процедура, приложена и за крепостта „Царевец“. За да се социализира обектът „Провадия-Солницата“, както и крепостта „Овеч“ и да се напълнят с туристи, е необходимо построяването на две пътни отсечки от 150 метра.

* Изказване на зам.-министъра по туризма Бранимир Ботев на дискусия в Провадия относно националната кампания „Чудесата на България“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата