11 училища няма да отворят врати тази есен

5 август, 2013 06:54 | Денят, Средно образование | Няма коментари

11 училища няма да отворят врати тази есен

Първият учебен звънец няма да бие в 11 училища в различни райони на страната, тъй като те ще бъдат затворени. Други 34 са в риск скоро да бъдат закрити, съобщават от  Синдиката на българските учители и настояват те да бъдат обявени за защитени. В бойчиновското село Громшин няма да има основно училище, защото нужните минимум 10 деца за слети паралелки, ги няма. Така до съседното Лехчево ще пътуват 35 ученици, съобщи бТВ. 
Още 10 училища на есен затварят врати. През 2008 г. са закрити над 300 училища. Оттогава без изключение школата продължават да намаляват всяка година.
В несебърското село Кошарица постоянно живеят 1200 души. Децата, които ходят на училище в селото обаче са малко, а тази есен има едва седем първокласници. „Тенденцията е, че семейства които имат възможности, имат автомобили, изпращат си децата в Несебър по единствената причина, че тук се сливат паралелките”, обясни началната учителка в ОУ „Ив. Рилски“ Кера Желева.
Модерно обзаведено, училището в най-богатата морска община е в застой и заради слухове, че ще бъде закрито. Проектът на кмета на селото за училищен парк с физкултурен салон. „Има неяснота с това училище каква ще му бъде съдбата. Това стопира и моята възможност да правя този проект”, уточни кмета Павел Павлов.
От Синдиката на българските учители настояват до края на годината училището в Кошарица и още 33 школа да бъдат обявени за защитени. В момента те не отговарят на условията и за да бъдат обявени за такива критериите трябва да се променят.
„Обикновено това са деца, чиито майчин език не е български и въпреки голямото ни желание те да бъдат обхванати, ако се закрият тези учебни заведения те преустановяват да ходят на училище”, обясни ситуацията Янка Такева от учителския синдикат.
От образователното министерство коментираха, че евентуална промяна на критериите за защитени училища първо трябва да бъде анализирана от междуведомствена комисия.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата