Анелия Клисарова: Има недостиг на учители по английски език в малките населени места

12 септември, 2013 13:24 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Анелия Клисарова: Има недостиг на учители по английски език в малките населени места

„Има недостиг на учители по английски език в малките населени места, а в следващите 10 години се очаква повече от 50 на сто от учителите ще се пенсионират, а сега едва 3 процента са на възраст до 29 години.” За това алармира министърът на образованието проф. Анелия Клисарова относно подготовката за първия учебен ден.

Мерките, които може да бъдат предприети за намаляване на негативната тенденция са: стимулирането на университетите да отпускат повече места „държавна поръчка” за педагогическите специалности; стажантски програми за учащи; социален пакет за млади учители, които са готови да започнат работа в малките населени места, който да включва жилище и транспорт. Целият педагогически състав в страната е 127 125 души.

На 16 септември в час ще влязат 755 674 ученици, от тях 63 596 са първолаци. Учебните помагала вече са раздадени, за които са похарчени над 20 милиона лева. От 2 614 регистрирани училища в страната, само 77 не са готови за първия учебен ден заради ремонти, но децата ще учат в временно в други. Статистиката сочи, че 17 училища за закрити, а едно ново е открито – в Бобов дол. Защитените училища в страната са 127 и има предложения за още 23.

Новост тази година е, че ще има паралелки с по 12 деца, с не както е предвидено досега – 18. Това се прави с цел да се подпомогне професионалното образование и е заложено в новия закон, уточни министърът.

Косара Белниколова
Снимка: Авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата