Спират стипендии за лошо поведение

30 септември, 2013 15:01 | Средно образование | Няма коментари

Спират стипендии за лошо поведение

Строги наказания ще има за учениците с лошо поведение през новата учебна година. Лишаване от стипендии или екскурзии са сред наказанията за децата, пише в. Стандарт в материал за новите училищни правилници. Категориите примерно, добро, задоволително и незадоволително отдавна не съществуват. Според родители обаче някои санкции за нарушаване на правилата са дори по-строги от времето, когато самите те са били ученици.

Отнемането на правото да получават пари за отличен успех обаче се прилага само при крайни прояви като агресия, кражба, тормоз над съученици, разказа за изданието директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов. Другата санкция е лишаване от възможност да участваш в училищни мероприятия. Сред тях са както школските празници, така и екскурзии или зелени училища. За пушене и преписване, както и за голям брой неизвинени отсъствия много школа наказват с дейности в полза на училището. В правилника на 119-о СОУ изрично е посочено, че те не трябва да уронват достойнството на ученика. Наказанията са разделени на такива, които могат да се прилагат на деца под 14 години, и такива за големи ученици. Малките поливат цветя, редят книги в библиотеката и почистват тревните площи, а големите чистят стени и метат двора. В правилника на това училище като наказание е записано и намаляване на поведението, но Стаматов посочи, че то не се прилага и е част от много стара наредба на просветното ведомство. Любопитното е, че ученици, пропуснали повече от 30 на сто от часовете, минават в по-горен клас само след изпит. В 18-о СОУ освен за хулигански прояви учениците полагат труд и, ако се пързалят по парапетите или подхващат опасни игри със снежни топки. Наказанията там са разделени за момчета и момичета – младежите пренасят мебели и помагат в работилницата, а девойките работят в библиотеката и обновяват украсата на школото.

51-о СОУ пък директно спира стипендиите за над 10 отсъствия. Изключения се правят само за сираци и социално слаби.

Любопитното е, че това училище има и правила за безопасно поведение в интернет, сред които е изискването да не качваш материали за съученици без тяхно знание – особено такива, които уронват достойнството им. Нямаш право да качваш и снимки със сексуално съдържание и насилие нито във Фейсбук, нито в скайп. Не може да влизаш и в сайтове за хора над 18, нито пък да лъжеш за възрастта си, за да се регистрираш там. Училището съветва децата и да не споделят в интернет лична информация.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата