Фандъкова: Няма да закриваме училища с малко ученици

4 септември, 2013 18:36 | Средно образование | Няма коментари

Фандъкова: Няма да закриваме училища с малко ученици

„Няма да закриваме училища в крайградските зони с малко ученици, а ще ги дофинансираме, за да може да съществуват.” Това заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на втория есенен форум на директорите в системата на образованието, който тази година е посветен на темата „За качествено образование чрез ефективно управление на ресурсите“,

„В системата на образованието непрекъснато говорим за усилия то да бъде по-качествено. Всички знаем, че то зависи най-вече от управлението – за мен най-ключовата фигура е директорът. За да има качествено управление е нужно да има непрекъсната квалификация. В тези трудни времена, трябва да е ясно, че няма нужда от резки промени, имаме нужда от приемственост и последователност, защото системата е сложна. До този момент системата за делегирани бюджети показа, че благодарение на усилията на всички и обучението, което се прави на мениджърите в образованието, поне резултатите в София са такива, че тя работи добре”, заяви Фандъкова.

„Делегираните бюджети дават възможност и самостоятелност на директорите на училищата и детските градини и в същото време ги стимулира да търсят нови възможности, да търсят допълнително финансиране, да участват в проекти. Това за мен е изключително важно”, допълни кметът.

По време на първия ден на форума бяха обсъдени: връзката между вътрешноорганизационното учене и устойчивото развитие на човешките ресурси в образованието, планирането на квалификационната дейност в учебните заведения, трудово-правните норми и процедури, гарантиращи устойчивост на училищната институция, и много други теми. Вторият ден на събитието е отделен на воденето на училищната документация, осъществяването на ефективен контрол, различните форми на обучение, управлението на финансовите ресурси и подобряването на материалната база в учебните заведения.

Косара Белниколова
Снимка: Авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата