10 700 първокласници ще има тази есен София

6 септември, 2013 06:23 | Денят, Средно образование | Няма коментари

10 700 първокласници ще има тази есен София

10 700 ще са първокласниците в София на 16 септември – със 700 повече от 2012 г. Това съобщи шефът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. Големият брой деца се дължи както на високата раждаемост през 2006 г., така и на все повече семейства от провинцията, които се устройват в столицата.

Не всичко с ремонтите е готово към днешна дата, отбеляза Кастрева. В осем училища ремонтите ще продължат и след началото на учебната година. В повечето случаи става дума за укрепване на физкултурните салони и подменяне абонатните станции. Причината за закъснението е, че някои от ремонтите са започнали едва през септември.

Учебниците и дневниците вече са доставени във всички столични училища. Осигурени са пари за обучението на петгодишни деца в 46 училища. Колкото до целодневното обучение, тази година то ще обхване и четвъртокласниците, но интересът към него в този клас вече спада на 50 %.
В централните столични училища, които миналата година имаха проблеми, и сега се очаква да продължи недостигът на стаи за целодневно обучение. При тях ще има също само по една група за занималня в четвърти клас като критериите детето да влезе в нея ще са социално слабо семейство или по-нисък успех.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата