Curiosity не откри метан на Марс

22 септември, 2013 16:01 | Наука | Няма коментари

Curiosity не откри метан на Марс

Учените от НАСА обявиха, че ларобатория „Кюриосити“ (Curiosity) не е открила метан на Марс. „Кюриосити“ е извършил обширни тестове в търсене на следи от марсиански метан. Наличието на метан щеше да е потенциален признак за съществуването на извънземна форма на живот, макар че метанът не е задължително да се произвежда от живи организми. Шест пъти са анализирани проби от атмосферата от октомври 2012г. до юни 2013г. и не. Предвид чувствителността на използвания лазерен спекрометър, учените изчисляват, че ако днес изобщо има някакъв метан в марсианската атмосфера, то той трябва да е по-малко от 1.3 единици на милиард. Това е едва 18% от досегашните прогнозни изчисления, се казва в публикацията в Science Express.

Отсъствието му на Марс не означава, че там няма живот, тъй като на Земята има микроби, които не произвеждат метан, посочва Майкъл Майер, ръководител на екипа на NASA за изследване на Марс. „Този важен резултат намалява вероятността там да има микроби, произвеждащи метан, но това засяга само организмите с един вид метаболизъм и ще ни помогне да пренасочим усилията си да открием живот на Марс.“

„Няма познат ни начин метанът бързо да изчезва от атмосферата. Метанът има устойчиво присъствие. Той би се задържал стотици години в марсианската атмосфера и измерванията ни показват, че няма механизъм – биологичен, геологичен или от ултравиолетовото деградиране на органична материя, паднала от метеори или междупланетен плах – който да вкарва метан в атмосферата на планетата“, казва Сушил Атрея, един от съавторите на публикацията.

Предишни измервания от Земята и от марсианска орбита показваха, че на места може би има концентрация на метан до 45 единици на 1 милиард, а това раздуха спекулации, че газът идва от биологични източници на Червената планета. Но „Кюриосити“ разби тези изчисления.

Теоретично е допустимо, но практически невероятно, минималните обеми метан да се дължат на локална особеност на мястото, където кацна и работи „Кюриосити“. Когато бъде изпуснат метан, той бързо се разпространява в цялата атмосфера. На Земята той се задържа около 300 години, а при условията на Марс би трябвало да остане около 200, а не да изчезне за броени години.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата