„Животът е прекрасен“ за 50-ти път на сцената

10 октомври, 2013 06:00 | Афиш, Денят, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

„Животът е прекрасен“ за 50-ти път на сцената

На 13 октомври, неделя, от 19 часа на Голямата сценана Народен театър „Иван Вазов” за петдесети път можете да видите „Животът е прекрасен” – спектакъл на режисьора Александър Морфов
създаден по пиесата  „Самоубиецът”  на Николай Ердман.
Зрителите на това юбилейно 50-то представление ще се срещнат отново с Камен Донев в ролята на Семьон Семьонович Подсекалников – за която бе награден с  „Аскеер 2012” и „Икар 2013” за водеща мъжка роля, с  Рени Врангова като деликатната му съпруга Мария, със Светлана Янчева като строгата тъща Серафима Илинична, наградена за тази си роля  от Обществото на независимите театрални критици, както и с невероятния актьорски ансамбъл от най-изявени артисти на националната ни сцена  Руси Чанев, Албена Колева, Пламен Пеев, Стефания Колева, Валентин Танев, Теодор Елмазов, близнаците Дарин и Деян Ангелови, Биляна Петринска, Йордан Петков, Емил И. Марков и др.
На 50-тото  представление  на „Животът е прекрасен” в залата ще влезе 35 хилядният зрител на спектакъла. Той ще получи  покана за двама за спектакъла „Сирано дьо Бержерак” и новото издание на Годишника на Народния театър „Иван Вазов” с автографи на артистите.
„Живота е прекрасен” или  „Самоубиецът” се поставя за първи път на сцената на Народен театър „Иван Вазов” в неговата почти 110 годишна история. Това е пиеса написана през 1928 г, която може би най-дълго време е останала под тоталната лична забрана на главния цензор на литературата и  театъра в СССР  – Йосиф Сталин – 60 години.
Наричат  „Самоубиецът”  новия „Ревизор” на ХХ век, сравняват Николай Ердман с Гогол и Сухово-Кобилин. Два театъра се борят да поставят пиесата – Театърът на Вс.Майерхолд и МХАТ. В защита на „Самоубиецът” се включват още Станиславски, Луначарски, Горки и Булгаков, но усилията им се оказват безрезултатни. Ердман създава безсмъртното си произведение едва 28-годишен. За назидание получава присъда от 10 години строг лагер. Никога повече не  пише пиеси.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата