НПСС – без критики и неудобни въпроси към Клисарова

5 ноември, 2013 16:26 | Денят | Няма коментари

НПСС – без критики и неудобни въпроси към Клисарова

Срещата в образователното министерство между министъра и студентската общност премина без критики или градивни предложения за Стратегията за висше образование. Освен това на нея не присъстваше нито един от представители на „Ранобудните студенти” окупирали 15 университета в страната, или студенти в лично качество. Имаше само представители от Националното представителство на студентските съвети, които не подкрепят окупацията.

Разговорът премина без градивни предложения или критики, а само очертаване на точки, по които може да се работи. В това число е собствеността на общежитията, техният ремонт и поддръжка; студентките стажове; тегленето на студентски кредити и липсата на достатъчно преводна литература.

Интересен беше фактът, че модератор на срещата беше журналистката от ТВ7 Ива Николова, която не можа да отговори убедително в каква позиция се явява. Тя услужливо, и на моменти грубо, контрираше всички въпроси, свързани с окупацията или работата на студентските съвети. На въпрос на Академика БГ дали е редно Студентският съвет на СУ да представлява студентите след като вече две седмици няма официална позиция за окупацията, поради липса на кворум, тя контрира „Това е въпрос на вътрешна организация” и не даде думата за отговор. Единственият коментар по темата беше на представителят на СС на СУ Георги Сенгалевич, който обясни, че е бил извън София по време на провалените заседания и не може да коментира и силно се надява да се насрочи ново.

На срещата имаше представители на студентските съвети на СУ, УНСС, Медицинския университет, Великотърновския университет. Председателят на студентския съвет на Университета по библиотекознание и информационни технологии Йордан Христосков заяви, че университетите не са мястото за израз на политически искания. Тази теза съвпада с изказвания на политици от управляващите партии и министри от кабинета „Орешарски“.

Има исказване и от Кристиян Калчев от Софийския университет, който уточни, че представлявал само себе си и се обяви за протестиращ срещу окупацията. Той се интересуваше предимно от проблема с липсата на преводна литература, но преди седмица беше един от хората, които опитаха да влязат насила в Ректората.

От МУ –София също взеха думата по повод на окупацията, за да съобщят, че в техния референдум са гласували 35% от академичния състав – преподаватели и учащи. Резултатите показали, че 65 на сто не са съгласни с действията по окупация.

„Аз съм отворена за разговор с всички студенти, независимо от гражданската им позиция. Мисля, че проблемите във висшето образование и стратегията за висшето образование трябва да ги обедини“, заяви министърът на въпрос дали се цели разединение между различните групи студенти. Според нея би трябвало да има разделение по важните теми, които тя искала да обсъди с академичната общност, каквато била целта и на днешната среща.

Косара Белниколова
Снимка: Авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата