Интересът към български ВУЗ-ове от македонците намалявал

15 ноември, 2013 20:30 | Висше образование | Няма коментари

Интересът към български ВУЗ-ове от македонците намалявал

В сравнение с последните години на миналия век интересът към българските университети намалява. Това съобщава „Утрински вестник“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Близостта, сравнително ниските разходи за обучение, както и дипломата с печат на ЕС правят София и Благоевград желани места за учене, посочва изданието. Според публикацията в момента студентите от Македония са около 400.

Процедурата за записване е елементарна и може да стоне директно в университетите или в българското посолство в Скопие, посочна изданието. Пред него студенти поясняват, че на всеки кандидат се дава възможност да кандидатства на пет места едновременно, а не само на едно, както е в Македония.

„Аз се записах икономика в София. Кандидатстудентските изпити ги карах там. Реших да отида в България, защото ще взема диплома, която ще бъде призната в целия свят, а разходите ще ми бъдат идентични, ако уча в Скопие. Да бъде искрен, там очаквам по-лесно да завърша изпитите”, казва 18-годишен жител на Валандово.
Опитът на македонските студенти е различен. Някои се хвалят, други се оплакват от отношението към тях и от качеството на обучение.
„Диплома ще вземеш със сигурност. Плащаш и завършваш. Но заради това не получаваш необходимите знания за бъдеще”, коментират студенти. Те посочват, че е задължително да се учи история на България, както и че се изисква отлично владеене на български език, граматика и литература.

Тенденцията за записване в България в Македония беше активна около 1995 г. По онова време се записваха и по 1500-1600 студенти.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата