Правителството предвижда 200 000 лв. за БАН

19 февруари, 2014 22:01 | Финансиране | Няма коментари

Правителството предвижда 200 000 лв. за БАН

Правителството предвижда 200 000 лв. за БАН. Тези пари са по програма и са за финансиране за инициативите, посветени на 145-тата годишнина от създаването на научната институция. Това заяви председателят акад. Стефан Воденичаров по време на пресконференция. Той добави, че окончателното решение за отпускането на сумата ще бъде взето на заседание на Министерски съвет следващата седмица. Възможно е, ако парите не стигнат, те да бъдат допълнени от парите на БАН, но в минимална степен.

„Смятам, че тази подкрепа на правителството е отговор за това, което прави Академията в последните години за подпомагане на българските правителства. Получаваме конкретни задачи и се надявам, че резултатите вече се чувстват в някои области.”, допълни акад. Воденичаров.

На въпрос на Академика БГ кои са задачите от страна на управляващите към учените и какви са получените резултати, председателят отговори: Някои от поставените задачи са строго държавни задачи за конкретно изпълнение. Но това, което мога да кажа е, че наши екипи участват в електронното управление; стратегия за развитие на туризма през следващите десет години; както и някои други деликатни задачи. Силата на Академията е нейната експертност. Това е мястото в България, от което държавната структура може да получи компетентно мнение по най-широк кръг въпроси. Много ни радва, че от една година администрацията се обръща към нас за такива справки. Преди това се чувствахме изолирани.

Кампанията за честването, която ще се провежда в цялата страна, бе представена от зам. председателят на БАН акад. Дамян Дамянов, който е и председател на Организационния комитет за отбелязването на 145-годишнината. На национално ниво ще се организират Дни на науката от БАН и Регионалните академични центрове на Националната академична мрежа, създадена по инициатива на Академията през изминалата година. Ще има още дни на отворените врати и изложби в институтите към Академията, научни конференции и докторантски сесии. В програмата са включени също изложби, чествания и тематични празници, премиери на книги и др. Интересен акцент  е обявеният Конкурс за високи научни постижения. Той се провежда в деветте научни направления, определени от БАН и в надпреварата могат да участват учени от Академията със самостоятелни и колективни научни разработки.

По случай честването ще бъде проведено и социологическо проучване относно обществените нагласи към науката и БАН; организиране на кръгла маса „БАН в полза на обществото и държавата“; както и срещи със съвременни български учени, с международен авторитет. Предстои създаване и издаване на актуална „История на БАН“, тъй като такава не е издавана близо половин век, последното издание е от 1969 г.

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов допълни, че кулминация на годишнината ще бъде Тържественото събрание на Българската академия на науките, което ще се състои през октомври.

Косара Белниколова

Снимка: Авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата