Програмата „Хоризонт 2020“ ще търси реално приложение за иновациите

18 февруари, 2014 13:04 | Наука, Технологии | Няма коментари

Програмата „Хоризонт 2020“ ще търси реално приложение за иновациите

Програмата „Хоризонт 2020“ ще търси реално приложение за иновациите. Това стана ясно по време на лансиращата конференция, организирана от МОН. До 15 март ще бъде попълнена цялата липсваща информация в регистъра на Министерството на финансите, а до 15 април ще се изготвят насоките за кандидатстване, като в екипа ще има и представители на Министерството на финансите.

„Убедена съм, че ще бъдем успешни, защото нашите учени не един път са доказали колко могат, колко знаят и как съумяват дори в трудните години да направят истинска наука.“,  заяви министър Клисарова по време на откриването.

Специален гост на откриването беше заместник генералният директор на дирекция „Научни изследвания и иновации“ към Европейската комисия Волфганг Бурчер. По негови думи рамковата програма „Хоризонт 2020“ е предизвикателство за всички страни-членки. В частност, тя е от значение за България, защото финансира отрасли, в които страната вече има успехи. Парите не са единствената полза – дава се възможност и за изграждане на трайни контакти между учените. Също така, наблягането на иновациите не е самоцелно, търси се постигане на връзка между проучвания, иновации и реално прилагане.

Другият гост на конференцията бе посланикът на Гърция Н.П. Димостенис Стоидис. Той и проф.Анелия Клисарова връчиха 13 грамоти за успешно изпълнени проекти, спечелили финансиране от предишната Седма рамкова програма. Разработките са в сферата на биотехнологиите, химията, физиката и информационните технологии.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата