Бизнесът ще има представител във Фонд „Научни изследвания“

24 март, 2014 17:30 | Наука | Няма коментари

Бизнесът ще има представител във Фонд „Научни изследвания“

В момента се променя правилникът на Фонд „Научни изследвания“. Ще бъде обявена нова сесия. По предложение на министерството в Изпълнителния съвет на Фонда ще има и представител на бизнеса. Това съобщи проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката, на конференция в София.

Искаме да направим междуведомствени групи, в които да участва местната власт, представители на министерството, директори на училища и представители на самия бизнес. Това е особено важно при планирането на приема за професионалните гимназии, които ще осигуряват дуалното обучение. Така план-приемът ще бъде съобразен с развитието на съответния регион и това вече започва да се прави. Участват много активно и представители на бизнеса, което е много добър знак. Има професии, които не са толкова привлекателни и няма много професионални гимназии, които искат да ги заложат, затова ще разпишем така наречените защитени професии, посочи министър Клисарова.

Бизнесът ще участва в образование и наука на три етапа – средно образование, висше образование, научни изследвания. Трябва и всички сме убедени, че образованието не бива да бъде самоцелно. Трябва да дадем на младите хора – на децата, на учениците, на студентите – знанията, уменията, компетентностите, които са необходими за реализацията им в живота. Само по този начин ще ги мотивираме да бъдат в училище, да бъдат в университета, ще ги мотивира за тяхната реализация, каза министърът.

Международната конференция „Образование и бизнес. На един език ли говорят теорията и практиката“ бе организирана от Bulgaria on Air, Investor и Bloomberg .

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата