Български ученици спечелиха награда на НАСА

26 март, 2014 13:42 | Средно образование | Няма коментари

Български ученици спечелиха награда на НАСА

Ученици от Математическата гимназия във Варна спечелиха най-високото отличие на НАСА за проектиране на космически колонии, съобщи сп. SciFi. Вдъхновени от зелените идеи на Greenpeace, бългаските ученици–Иван Попов, Атанас Ковачев и Неделчо Ласков, създадоха иновативния проект Green Space.

В продължение на две години нашите сънародници са работили по създаването му под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ – Варна, Силвия Захариева. Техният проект стана първи от над 600-те изпратени тази година в ежегодния конкурс – NASA Ames Space Settlement Design Contest.

Момчетата вярват, че космосът е бъдещето на човечеството, затова се заемат с решаването на основните проблеми, свързвани с почистването на околоземното пространство, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чиито напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности.

Учениците и преподавателите им са горди от факта, че са правили проучване за всяко предложение и решенията им са напълно научни. LED стени, които сменят цветовете си и прозорец, който прожектира различни пейзажи, са само част от базовата концепция на колонизаторското жилище.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата