Студенти премериха знания в правописен маратон

11 март, 2014 14:55 | Бъди грамотен | Няма коментари

Студенти премериха знания в правописен маратон

Студенти от три големи университета премериха сили в правописния маратон на „Бъди грамотен”, който се проведе в БТА. Младите хора от Софийския университет (Яна Колева, Пламена Митева, Досю Николова), УНСС (Теа Даулова, Ирен Бабачева, Елена Солаков) и НБУ (Маринела Димитрова, Лора Кънева, Георги Цонев) показаха завидни познания по правопис.

Регламентът предвиждаше на всяка група от университет да бъдат зададени пет въпроса, които бяха публични за всички, а времето за отговор беше една минута. Те изискваха познаване на правописни и пунктуационни правила и бяха съставени на база най-често срещаните грешки. Всички се представиха отлично, като имаше общо два сгрешени отговора. Всички участници получиха награди – книги, билети за театрални постановки и други.

Втората част от събитието продължи с предизвикателство към публиката. Един от най-дискутираните въпроси беше свързан с използването на думите оронвам/ уронвам. Всеки имаше възможност да се консултира с организаторите след състезанието.

„За нас е важно да покажем, че студентите ценят и уважават българския език и че владеят правописните норми. Именно това е една от целите на кампанията „Бъди грамотен.” Това заяви Евелина Гечева, управляващ партньор на Академика БГ, преди старта на състезанието.

На събитието присъстваха и университетски преподаватели, които подкрепиха студентите и кампанията. Това бяха доц. Андреана Евтимова от СУ, доц. Светла Цанкова от УНСС и доц. д-р Борислав Георгиев от НБУ.

Инициативата „Бъди грамотен“ се реализира от Академика БГ за пета година. Досега са проведени над 100 прояви в цялата страна, в които са се включили близо 30 000 души от всички възрасти. Спонсор на студентския правописен маратон беше „Риск Инженеринг“ АД.

 Косара Белниколова

 

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата