Клисарова: Oт 1-ви юли повишаваме началната заплата на учителите до 35 години

11 април, 2014 12:33 | Средно образование | Няма коментари

Клисарова: Oт 1-ви юли повишаваме началната заплата на учителите до 35 години

„От 1-ви юли повишаваме началната заплата на учителите до 35 години“. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова по време на среща – дискусия „Образованието– модерно, достъпно, качествено“  в Русенския университет „Ангел Кънчев“, организирана от МОН. Тя отбеляза, че тази промяна има за цел да привлече повече млади в учителската професия. Засегнат бе и проблемът с намаляването на броя на учениците, но той не може да бъде решен само от МОН, подчерта проф. Клисарова.

Поради недостига на учители, МОН изработва стратегия за развитие на педагогическите кадри. „Говорим за регулиране на учителската професия, за стажант-учители, които да могат още от 4-ти курс да започнат работа и да получават възнаграждение, както стажант-лекарите и това да обогати техния опит. За промени в наредбата има предложения да не се чака 10 години от младши към старши учител.“, поясни образователният министър.

Министър Клисарова съобщи, че ще има среща с представители на швейцарския бизнес и представители на средното образование. Темата ще е дуалната система на обучение.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата