Водещи български и швейцарски институти работят съвместно

22 май, 2014 09:10 | Денят, Наука | Няма коментари

Водещи български и швейцарски институти работят съвместно

В навечерието на 24 май Българо-швейцарската научноизследователска програма (2011-2016) докладва изпълнението на 13 съвместни изследователски проекта във водещи научни области.

Въпреки че не е член на Европейския съюз, Конфедерация Швейцария участва в неговото разширяване, като подкрепя усилията на новоприетите страни-членки за намаляване на икономическите и социалните неравенства посредством конкретни, съвместно договорени мерки. Сред страните, получаващи подкрепа е и България, където Българо-швейцарската програма за сътрудничество (БШПС) на стойност 76 милиона швейцарски франка подпомага страната ни в различни тематични области. Един от избраните приоритети   е сътрудничеството в областта на научните изследвания и научния обмен. За тази цел през месец август 2011 г. се създаде Българо-швейцарски фонд за научни изследвания със съпътстваща го програма.

Швейцарската национална научна фондация и дирекция „Наука” към Министерство на образованието и науката (МОН) са националните организации, отговорни за администрирането на Програмата.

Българо-швейцарската изследователска програма отговаря на нуждата на българската научна общност за по-голяма международна интеграция и сътрудничество. Това се осъществява посредством мобилизиране на изследователски капацитет в Швейцария и България и подкрепяне на научното сътрудничество под формата на съвместни изследователски проекти чрез предоставянето на безвъзмездна финансова помощ.

От 2013 г. започна изпълнението на 13 проекта с финансиране в размер на 4 235 400 швейцарски франка. От тях 88,25% се предоставят от швейцарската страна, а останалите 11,75% са национално съфинансиране от държавния бюджет. Изпълняваните научноизследователските проекти са от областта на екологията , селското стопанство , управлението на отпадъци , социалните неравенства , разработване на лекарствени форми и  иновативни строителни материали.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата