Бисери от матурите

9 юни, 2014 13:21 | Висше образование, Средно образование | Няма коментари

Бисери от матурите

За поредна година проверяващите на матурите откриха десетки бисери. Ето и най-любопитните измежду всички.

Матура 2014

Вапцаров отрича изкуството. Той мисли, че то не влияе положително на хората. (Есе на тема „Животът и изкуството в стихотворението “Кино” на Никола Вапцаров“)

В началото героите се срещат случайно, като участват в пътнотранспортно произшествие, а в следващия момент се целуват, сякаш са двойка. (Резюме)

Матура 2013

Яворов е имал и съпруга, и любовница, но умира твърде млад. (Върху елегията „Заточеници“ на Яворов)

България някога е била силна държава, а сега е като една плюнка на картата на света. (Резюме)

Матура 2012

Бойчо Огнянов е мъжкар, който дава живота си заради своята любов – Радка Госпожева. (Върху романът „Под игото“ на Иван Вазов“)

Парите са при Бате Бойко. (Резюме)

Матура 2011

В модерните времена, в които живеем, аз не познавам хора, които четат книги, но бих се зарадвал да се срещна с такъв, който чете. (Върху стихотворението „Книгите“ на Атанас Далчев)

Далчев не трябва да се оплаква така, а да види как да излезе от депресията – с писане и четене явно не става. (Върху стихотворението „Книгите“ на Атанас Далчев)

Матура 2010

Левски е живял 9 години с чуждо сърце и самоличност и всяка година си сменял адреса по местоживеене. По тази причина той забравял уютния си дом и нямал време дори за физиологичните си нужди. (Върху одата „Левски“ на Иван Вазов)

Вазов започва одата „Левски“ с времетраене „9 годин“, което показва колко време му е отнело, за да напише одата.

Вазов започва одата „Левски“ с времетраене „9 годин“, което показва колко време му е отнело, за да напише одата.

Матура 2009

Чичото (чичката, чичето, старецът, бащата, дядото) е по-възрастен и с по-богат житейски опит и племенникът (младото момче, момъкът, детето, синът, внукът) трябва да се вслуша в съветите му: “Прави каквото правят хората: свий си опашката, па си налягай парцалите…”, “С гюрултия гърло се не пълни.”, “безобразия се вършат; нека се вършат, теб какво ти е? Мъ-ъ-ълчи си, па си гледай кефа.” Целта на творбата е “да покаже, че не е лесно да се възпитава малък нехранимайко”. (Върху фейлетоните „Разни хора, разни идеали“ на Алеко Константинив)

Aлеко е комунист …

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата