Студенти от ЕС дължат милиони на Лондон

25 юни, 2014 13:45 | Висше образование, Денят | Няма коментари

Студенти от ЕС дължат милиони на Лондон

Около 40 милиона британски лири дължат на Лондон студенти от страните-членки на Европейския съюз. Става дума за тези, които учат във висши училища на Острова и са получили държавно гарантирани заеми, за да финансират образованието си. Това съобщи в. „Дейли мейл“, цитирано от Родина news.

Студентите от България, Румъния и Литва водят класацията на най-големите длъжници. Те взимали заемите и се връщали вкъщи без да изплатят задълженията си, твърди електронното издание EU Observer. Всеки осми от студентите не успява да плаща вноските след края на обучението и напуска страната.

Задълженията на студентите към Великобритания са се утроили в рамките на две години (2012г. – 12.7 млн. лири, 2014 – 38.2 милиона ). Това означава, че хиляди студенти учат „безплатно“ в британските висши учебни заведения, а британците трябва да плащат по 9000 лири годишно. Общият размер на заемите, отпуснати на чуждите студенти – включително и на такива, които продължават да учат – възлиза на 686.3 млн. лири.

От 2006 година студентите от ЕС могат да получават същите нисхолихвени заеми, гарантирани от държавата, каквито получават и местните студенти. Отпусканите кредити са два вида: за издръжка и за плащане на таксите. Британците връщат заемите си, като дължимите вноски се удържат от заплатите им, след като завършат и започнат работа с доход от над 21 000 паунда на година.

Механизмът, обаче е неприложим за студентите, които се прибират в родните си страни. Те трябва да предоставят данни за възнагражденията си на британските власти и да договарят схема за изплащане на дълговете си. Според властите в Лондон тези, които напускат Острова и не плащат кредитите си, ще бъдат вече предавани на местните съдебни органи.

 В края на миналата година Великобритания замрази заемите за издръжка, отпускани на студентите от България и Румъния. Причината бе подозрителният скок на броя на записалите се в британски университети граждани от двете държави. Той се е увеличил с над 70% спрямо предишната година и повечето от тези студенти са записани в малки висши учебни заведения, където се влиза много по-лесно.

 

 

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата