Трима грабнаха голямата награда за млад учен на наградите „Питатор”

26 юни, 2014 12:36 | Наука | Няма коментари

Трима грабнаха голямата награда за млад учен на наградите „Питатор”

Всички номинирани в тазгодишните награди „Питагор” за съществен принос в науката в категория „Млад учен” бяха удостоени с почетния приз по време на церемония в столицата. Това са д-р Велизар Шиваров (Биомедицински науки); гл.ас. д-р Антон Рангелов (Природни науки и математика) и гл. ас. д-р Християн Александров (Природни науки и математика). Тримата си пожелаха проблемите във Фонд Научни изследвания да бъдат разрешени; както и младите хора да не се отказват да се занимават с наука.

Домакин на събитието беше министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. „Самият факт, че имаме свои достойни награди за наука, говори за отношението на обществото ни към светлите умове на нацията. Понеже тя прекосява всякакви граници, може с гордост да кажем, че нашите успехи са международно признати”, беше нейният поздрав към научната общност.

Наградата за утвърден учен в Техническите науки отиде при проф. Алберт Иванов от Университета по хранителни технологии – Пловдив, а призът при Биомедицинските науки беше връчен на проф. Ваньо Митев. При Природните науки и математиката се утвърди проф. Николай Николов, който изрази своята радост, че най-накрая математиката е попаднала в престижната класация. Наградата за Обществени и хуманитарни науки се присъди на проф. Георги Димитров. В категорията „Научен колектив с внедрени разработки в бизнеса, имаше само една номинация и съответно награда – за проф. Красимир Иванов.

Двете специални награди – за цялостен принос в развитието на науката и за учен със съществени интердисциплинарни постижения, бяха присъдени съответно на проф. Борис Гълъбов и на проф. Пламен Христов.

Косара Белниколова
Фотограф: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата