Учителите работят 22 часа допълнително на седмица, алармират от синдиката

18 юни, 2014 14:50 | Средно образование | 3 коментара

Учителите работят 22 часа допълнително на седмица. Вместо 40, както е записано в Kодекса на труда, те са ангажирани 62. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на представяне на проучване за учебния процес.

От данните, обобщени от 2300 учители, става ясно, че те са ангажирани освен с преподаване, и с проверяване на контролни, подготовка на уроците, извънкласна дейност, разговор с родители. Според проучването българските учители често страдат от здравословни проблеми от лоши условия на труд, като най-често се разболяват от диабет, сърдечни заболявания, неврози и психози, а 88% от анкетираните са жени, което отново показва големият проблем с феминизацията на професията, подчерта Такева.

Относно дните за отпуска, от синдиката заявиха:„Отпуската на учителите е 56 работни дни. Тази отпуска е една добра отпуска за психическото и физическото възстановяване на учителите, стига тези допълнителни часове, които той работи, да му се заплащат, за да има възможност той да отиде на почивка. Българският учител няма право да взима отпуск през учебната година. Той има право да взима отпуска само през зимната ваканция и пролетната ваканция, и лятото. Другите работници взимат отпуска, когато имат нужда и потребност. Българският учител също има нужди и потребност“.

Косара Белниколова

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Ралица коментира на 20 юни, 2014 г., 15:06 ч.

    НАЙ – МАЛКО 22 ЧАСА, А НЕ 22 ЧАСА

  2. Ралица коментира на 20 юни, 2014 г., 15:07 ч.

    И ОТПУСКА Е 56 РАБОТНИ ДНИ САМО АКО СИ СИНДИКАЛЕН ЧЛЕН, А ИНАЧЕ Е 48, ЗАЩО НЕ КАЗВАТ ПО-МАЛКАТА ОТПУСКА АМИ ПАК ДЕМАГОГСТВАТ

  3. Ралица коментира на 20 юни, 2014 г., 15:08 ч.

    48 работни дни е отпуска, а 56 е само ако си синдикален член. пак демагогия